Rôzne Správy

Húfy zlatokopov z celého sveta v dedinke pri Žiari: Veľká výzva!

Zlatokopi takmer z väčšiny európskych krajín, ale aj z Južnej Afriky, Nového Zélandu či Kanady mali rovnaký cieľ. Obec v našom regióne...

Ilustračný obrázok k článku Húfy zlatokopov z celého sveta v dedinke pri Žiari: Veľká výzva!
Zdroj: TASR

S výrazným úspechom súťažiacich zo severských krajín, najmä Fínska, sa skončili cez víkend v Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica majstrovstvá sveta (MS) v ryžovaní zlata. Zo 16 súťažných disciplín sa severania radovali z víťazstva až v polovici z nich.

Ako na záver MS povedal predseda Slovenskej asociácie zlatokopov František Verbich, dve medailové umiestnenia zaznamenali aj slovenskí zlatokopi.

Súťažiaci z celého sveta

Majstrovstvá zaevidovali 465 súťažiacich z celého sveta. ,,Boli tu zlatokopi takmer z väčšiny európskych krajín, ale aj zo zámoria, napríklad z Južnej Afriky, Nového Zélandu či Kanady," pripomenul.

,,Podujatie je organizované v rámci Svetovej asociácie zlatokopov, ktorá prideľuje organizovanie MS každoročne jednej z členských krajín," priblížil súťaž. Ako doplnil, na budúci rok sa MS uskutočnia vo Fínsku.

Slovensko hostilo toto svetové podujatie po druhý raz. Prvýkrát sa konalo v roku 2004 v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici. ,,Výber lokality je vždy viazaný na prítomnosť zlata. Hodruša-Hámre patrí do banskoštiavnického rudného revíru, kde sa zlato v minulosti veľmi ťažilo a, čo je veľmi dôležité, dodnes sa ťaží. Súťaž sa koná prakticky pri ústí fungujúcej bane na zlato," podotkol Verbich.

Ryžovali aj deti či veteráni

Súťažiaci boli rozdelení na profesionálov a amatérov. Zápolili muži, ženy, deti, ale aj veteráni. ,,Veľmi populárne sú súťaže družstiev. Vrcholom je vždy finále národných tímov, kde má každá krajina možnosť postaviť svojich piatich najlepších," skonštatoval Verbich.

Súťažiaci hľadali v piesku prírodné zlatinky pochádzajúce až z Kalifornie. ,,Každý súťažiaci dostal vedro s rovnakým objemom piesku, kde mal umelo vložené zlato s veľkosťou milimetra v počte päť až 12 kusov v prípade individuálnych kategórií," opísal priebeh súťaže Verbich s tým, že súťažiaci nevedel, koľko ho bolo do piesku vloženého. Jeho úlohou bolo potom zlatinky vo vode vyryžovať. Dôležitý bol nielen čas, za ktorý sa mu to podarí, ale aj to, či našiel všetky vložené zlatinky. Za každú stratenú totiž zinkasoval tri trestné minúty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM