Martin Károly Rôzne

I. Černaj: Splnomocnenec vlády pre rómske komunity je úplne mimo

Na včerajšie vystúpenie primátora Žiaru nad Hronom Ivana Černaja reagoval splnomocnenec vlády pre rómske komunity, Miroslav Polák slovami, že ak sa primátor na vznikajúcu osadu na začiatku vykašle, nech sa nediví, že o 5-10 rokov zažije prekvapenie.

Primátor Žiaru pripomína, že to bol práve úrad splnomocnenca, ktorý sa ako prvý otočil mestu Žiar nad Hronom chrbtom: „Ešte keď bola splnomocnenkyňou pani Orgovánová, bola naša žiadosť o pomoc so vznikajúcou osadou zamietnutá, pretože nespĺňala charakter osady. Nech si to pán Polák nájde v archíve, pretože je úplne mimo.“ Absurdita tejto situácie je podľa Černaja priamym dôkazom toho, že na Slovensku chýba jasná politika riešenia problematiky nelegálnych osád. Preto žiarsky primátor zakladá nepolitickú iniciatívu Zobuďme sa. Tá má združiť primátorov a starostov, ktorí cítia nutnosť riešiť problém s osadami. Vznik nezávislej iniciatívy ohlásil vo svojom vystúpení na celoslovenskom sneme Združenia miest a obcí Slovenskej republiky 19. mája.

Pohár trpezlivosti pretiekol. Chcem, aby nás už štátni predstavitelia začali brať vážne. Neprispôsobiví Rómovia v osadách robia ostatným obyvateľom zo života peklo, beztrestne zaberajú cudzie pozemky, tvoria odpad, ktorí musíme platiť my ostatní a riešenie neprichádza,“ hovorí primátor Žiaru.

Situácia už nie je alarmujúca. Stala sa katastrofálnou. V republike máme 700 osád a za dvadsať rokov nestal žiadny pokrok.“ Preto vyzýva starostov a primátorov, ktorých sa tento problém dotýka, aby sa spojili a prostredníctvom iniciatívy Zobuďme sa vyvinuli tlak na štátne orgány na účinnejšie riešenie Rómskeho problému.

Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM