Správy

Ideálny čas na výlet: Hrady Šášov a Revište si pripravili viaceré novinky

Najznámejšie zrúcaniny v regióne sú pripravené na turistickú sezónu. Pre návštevníkov si prichystali nové lákadlá.

Ilustračný obrázok k článku Ideálny čas na výlet: Hrady Šášov a Revište si pripravili viaceré novinky
Zdroj: TASR

Zrúcaniny hradov Šášov a Revište vstupujú do nadchádzajúcej turistickej sezóny s novinkami, ktoré prispejú k zatraktívneniu dvojice lokalít Pohronskej hradnej cesty. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

3D model

Turistickú sezónu na hrade Šášov pri Žiari nad Hronom obohatí 3D model hradu, ktorý zachytáva vzhľad hradu v druhej polovici 18. storočia. Model mal byť návštevníkom predstavený už v druhej polovici roka 2020, jeho vystavenie však oddialila pandémia nového koronavírusu. Verejnosti tak bude prvýkrát verejne prezentovaný v piatok (7. 5.) o 19.00 hod. v Expozícii Združenia na záchranu hradu Šášov priamo pod hradom za prítomnosti predsedu združenia Rastislava Uhroviča, ktorý návštevníkom predstaví históriu i nezvyčajné zážitky z obnovy hradu.

Na hrade Šášov sa v minulom roku záchranárske práce venovali najmä delovej veži a východnému palácu, obnovený bol aj južný múr južného traktu východného paláca tak, aby sa ucelil priestor Čitárne Richarda Kafku. „Po ustúpení prvej vlny a neistote cestovania do zahraničia bolo cítiť zvýšený záujem o poznávanie Slovenska. Môžeme tak povedať, že sme mali toho roku rekordnú návštevnosť,“ poznamenal Uhrovič.

Nová vyhliadka

Na hrade Revište v okrese Žarnovica sa zas v roku 2020 podarilo dobudovať podlahy, schodiská a vyhliadku v štvrtom podlaží delovej bašty. Na hrade sú tak v súčasnosti návštevníkom k dispozícii dve vyhliadky s výhľadmi na okolie, ktoré budú v prípade priaznivého počasia otvorené od mája do októbra počas víkendov od 10.00 do 16.00 hod.

Viac tipov na spoznávanie Slovenska

„V tomto roku plánujeme dokončiť vstupné drevené schodisko do delovej bašty, kompletnú rekonštrukciu parkanovej veže a jej prístavby, vybudovanie klenbového stropu v strednej miestnosti južného paláca, založenie základov západnej hradby horného hradu, archeologický výskum západnej miestnosti južného paláca a základov bránovej budovy v prvom predhradí,“ uviedol Ratibor Mazúr, predseda Združenia na záchranu hradu Revište.

V minulom roku bola tiež vypracovaná finálna architektonická štúdia na obnovu hradu Revište, ktorej potreba vyplynula z nutnosti stanoviť reálny plán dokončenia konzervačných a stabilizačných prác. „Práce definované v štúdii máme v pláne zrealizovať počas nasledujúcich dvoch rokov,“ prezradil Mazúr.

Zážitky navyše

Na hradoch Šášov i Revište budú aj tento rok pokračovať komentované prehliadky, ktoré sú v Šášovskom podhradí spojené aj s pozorovaním nočnej oblohy.

Novinkou na hrade Revište bude podujatie Glgáč zamerané na predstavenie výrobcov keramiky z okolia i iných regiónov Slovenska. Združenie na záchranu hradu Revište tiež pripravuje dve divadelné predstavenia a kultúrnu akciu Noc hradov a zrúcanín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titul. foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM