Futbal Šport

Inšpekcia UEFA zavítala na žiarsky štadión i do Vyhní: Ako nás ohodnotili?

Šampionát nás čaká už o rok. Odborníci si prišli pozrieť potenciálne dejiská zápasov a zavítali aj do Žiaru nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku Inšpekcia UEFA zavítala na žiarsky štadión i do Vyhní: Ako nás ohodnotili?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Majstrovstvá Európy futbalistov do 19 rokov na Slovensku sa budú konať v júni 2022. Už teraz však organizátori privítali inšpekciu Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá si prezrela Senec a Vyhne, kde budú účastníci turnaja ubytovaní a pozreli si štadióny v Trnave a Nitre (dejiská zápasov A-skupiny), resp. Žiar nad Hronom a Banskú Bystricu (pre B-skupinu). Inšpektori tiež navštívili všetky tréningové ihriská, ktoré prichádzajú pre turnaj do úvahy.

Čas beží

Inšpekcia trvala tri dni, z Nyonu prišlo trio Christophe Von Wattenwyl, Aristos Potamitis, Sandra Celantová, ktorí majú značné skúsenosti s prípravou predovšetkým mládežníckych turnajov pod egidou UEFA.

„Sme s UEFA v kontakte už niekoľko mesiacov, pretože čas beží veľmi rýchlo. Fakt, že šampionát sa koná už o rok, vyvoláva nutnosť plniť časový harmonogram jeho prípravy bez straty čo len jedného dňa,“ povedala riaditeľka medzinárodného a organizačného oddelenia SFZ Lenka Gazdíková, ktorá sprevádzala spolu s ďalšími kolegami inšpekciu UEFA.

Obojstranná spokojnosť

Slovenský organizačný výbor pripravil koncept konania finálového turnaja ME, zodpovedajúci požiadavkám manuálu UEFA pre takéto podujatia. Obsahuje konkrétne centrá, zápasové dejiská, miesta na tréningy, zabezpečenie logistiky.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

„Štadióny inšpekciu uspokojili, ubytovacie priestory odobrili bez najmenších problémov, pri niektorých tréningových plochách sa prejavilo pandemické obdobie, ale to nie je nič, čo by robilo väčšie problémy,“ zhrnul jednotlivé výstupy ľudí z Nyonu Martin Hrnčír, ktorí im bol tri dni k dispozícii ako sprievodca a informátor. Prvé výsledné zhodnotenie podala delegácia UEFA ešte pred svojím odchodom zo Slovenska, obojstranná spokojnosť bola zrejmá. „Budeme pokračovať v doladení podmienok, postupujeme podľa časového plánu,“ dodala Lenka Gazdíková, ktorá je aj riaditeľkou finálového turnaja ME 19.

Turnaj štyroch krajín

V tom pláne je dôležitým medzníkom októbrový Turnaj štyroch krajín. Hrať sa bude na strednom Slovensku, súperom domácich Slovákov budú veľmoci Portugalsko, Holandsko a Nemecko.

„V akcii budú všetky zariadenia, teda hotely, štadióny, tréningové plochy, overíme si, ako to funguje, ako do seba zapadá organizácia. Ak sa vyskytnú nedostatky, ešte bude priestor na ich odstránenie,“ vysvetlil Martin Hrnčír. „Už v tejto chvíli na majstrovstvách Európy pracuje veľa ľudí, od medzinárodného oddelenia, cez technický úsek, marketing, zástupcov PR a logistiky. Rada by som všetkým poďakovala za ich prístup a zvládnutý kus práce. Spoločne pripravíme perfektný šampionát, to som si istá,“ citoval oficiálny web SFZ Gazdíkovú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM