Barbara Dallosová Správy

Invermektín už majú lekári v Žiari i v Kremnici: Ako sa k nemu dostať a kto ho prepláca?

Dodávku lieku, ktorý sa používa aj v boji s COVID-19, pre lekárov v okrese zabezpečil žiarsky primátor Peter Antal.

Ilustračný obrázok k článku Invermektín už majú lekári v Žiari i v Kremnici: Ako sa k nemu dostať a kto ho prepláca?
Zdroj: pixabay.com

Tisíc dávok invermektínu bolo distribuovaných k väčšine praktických lekárov pre dospelých v žiarskej poliklinike aj u niektorých lekárov v Kremnici. Liek, ktorý sa skloňuje ako účinný pre pacientov s COVID-19, mal pre lekárov v okrese zabezpečiť primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal. Informuje o tom mesto na svojom webe.

Ako vysvetľuje Antal, ivermektín sa bude podávať pacientovi, ktorý sa u svojho lekára preukáže pozitívnym testom na COVID-19. Obvodný lekár, po zvážení ostatných skutočností, to znamená, či niečo nevylučuje predpis tohto lieku, ho môže pacientovi dať.

„Liek dostane pacient priamo u svojho obvodného lekára. Na Slovensko je legálne dovezený a Ministerstvom zdravotníctva SR odsúhlasený pre terapeutické použitie na liečbu COVID-19,“ vyjadril sa primátor s dôvetkom, že hoci je liek povolený rezortom zdravotníctva, na Slovensku je ho stále nedostatok.

Vzhľadom na to, že dovoz, ktorý zabezpečila žiarska samospráva, nie je hradený poisťovňou, mesto ho pacientom bude preplácať. Ako pre Žiar24 potvrdil primátor Kremnice Alexander Ferenčík, rovnako samospráva Kremnice preplatí liek pacientom, ktorým bude predpísaný v tomto meste.

Peter Antal tiež ubezpečil, že liečba invermektinom je dobrovoľná a bude predpísaná len pacientom, ktorí o ňu budú mať záujem.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žiaru a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM