Správy

Investícia za 260 tisíc eur: Takto teraz vyzerajú nové učebne v žiarskej Jednotke!

Základná škola na ulici Dr. Janského č. 2 v Žiari nad Hronom sa najnovšie môže popýšiť moderne vybavenými odbornými učebňami. Je totiž jednou zo 49 slovenských pilotných škôl, ktoré sa zapojili do národného projektu, cieľom ktorého je modernizovať polytechnickú výchovu na základných školách.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za 260 tisíc eur: Takto teraz vyzerajú nové učebne v žiarskej Jednotke!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Náš projekt sa zaoberá tromi základnými aktivitami, o čom hovorí aj jeho názov, a to je podpora polytechnickej výchovy, podpora profesijnej orientácie a práca s talentami,“ vysvetlila dnes na slávnostnom otvorení učební Gabriela Horecká zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Hlavným cieľom projektu, ktorý reaguje na aktuálne potreby trhu práce, je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o odborné vzdelávanie. Do projektu bude v rámci všetkých aktivít zapojených 500 škôl, z toho 49 pilotných škôl je vybavených zariadením odborných učební fyziky, techniky a 28 z nich aj laboratóriom biochémie.

Praktická výchova má teraz zelenú

Riaditeľ školy Marek Baláž hodnotí projekt veľmi pozitívne, tvrdí, že škola chce aj takýmto spôsobom skvalitniť výučbu. „Ide nám o to, aby žiaci na hodinách nepozerali na interaktívnych tabulách ako vyzerajú animácie pokusov, ale aby si reálne pokusy v praxi aj vyskúšali, stanovili si hypotézu a nejaké závery, a takto prakticky sa dostávali do dejov predmetov,“ podotkol. Z nového vybavenia sa podľa jeho slov tešia aj učitelia, keďže vybavenie starých dielní malo podľa jeho slov približne 50 rokov, pomôcky, ktoré sa na hodinách používali, približne 20 až 30 rokov.

Tri nové učebne aj s notebookmi

Zariadenie a vybavenie odborných učební techniky, fyziky a biochémie stálo približne 260.000 eur. Ide o rôzne pomôcky ako zbierky nerastov a hornín, makety orgánov človeka, kvetov, mikroskopy aj s preparátmi či edukačné sady zamerané na magnetizmus, termodynamiku, mechaniku, optiku. Pribudli tiež nové pracovné stoly na hodiny chémie, laboratórne váhy, chemikálie či mobilné stoly na obrábanie dreva, kovov, stoly na brúsenie, rezanie a pílenie. Do učební pribudnú aj nové notebooky, dataprojektory a interaktívne tabule.

Tešia sa aj učitelia

Radosť z nového vybavenia neskrýval ani učiteľ fyziky a techniky Bohuš Príhoda. „Vybavenie je úplne niečo iné, ako sme mali kedysi. Je to fantázia oproti tomu, čo tu bolo,“ podotkol s tým, že takýmto prístupom sa žiaci o technike naučia určite viac. V učebni techniky sa žiaci napríklad dozvedia na akom princípe funguje dvojtaktný a štvortaktný benzínový motor, kuchynský mlynček či žehlička. Pre učiteľov priniesol projekt kontinuálne vzdelávanie, to by ich malo podľa riaditeľa čakať počas letných prázdnin.

Nové učebne na jednotke: Pozrite si video rozhovory
2
Galéria
Jednotka má nové učebne
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM