Martin Károly Od Vás Od Vás

Ivan Volfiunau – spomíname

Muž v Kristových rokoch, štiavnický punker, ktorý pred rokmi sa hrdil prvým štiavnickým „čírom“ na hlave, zahynul nárazom svojej motorky o pravý roh Farského kostola v Banskej Štiavnici. V piatok, piateho piaty, pred piatimi rokmi... Ako kocky pokra

Muž, ktorý miloval svoje mesto, jeho silnú prírodnú krásu, pred časom pracoval pri oprave Dolného kostola Kalvárie. V zemi vtedy vykopali dva kusy kábla. On ich chytil do pravej a ľavej ruky, v tej chvíli ním dvadsať sekúnd prechádzal silný elektrický výboj. Prežil to.

Muž, ktorý na Vianoce piekol oplátky podľa starého rodinného receptu, roky pracoval s ohňom a železom v centre mesta, mal mocný zmysel pre spravodlivosť a jeho veľké srdce, hoci tiež doráňané, načúvalo pozorne.

Muž, ktorý mal pohreb presne na narodeniny Štiavničana Jara, pochovaného pod Novým zámkom, ktorý tiež zahynul haváriou motorky, presne na 25. výročie smrti Boha Marleya, odpočíva na Frauenbergu, neďaleko hrobu Maríny Pischlovej, vzal na seba a so sebou bolesti ľudí pod Sitnom.

Ivan Volfinau sa po tom, ako jeho duša opustila Banskú Štiavnicu, kúsok od bývalého dominikánskeho kláštora s jeho Rajskou záhradou, usmieval… Spomínam me na Teba, Ivan aj po rokoch a pri Tvojom kríži na rohu kostola, kde si sa stretol so smrťou sú stále kvety…

.aap. (foto Tomáš Stodůlka)

Ivan Vofinau
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM