Martin Károly Kultúra

JÁN ALLERÁM a jeho rod

Kremnica - Od 1. júna vystavuje v Múzeu mincí a medailí významný kremnický rytec Ján Allerám, spolu s potomkami, ktorí sa takisto venujú umeleckému remeslu. Okrem razidiel, pečatidiel a medailí sú na výstave v expozícii Líce a rub peňazí vystavené aj

Na výstave sa predstavuje svojimi prácami dlhoročný rytec kremnickej mincovne Ján Allerám, ako i jeho potomkovia venujúci sa takisto umeleckému remeslu. Rodina Allerámovcov zapustila v Kremnici korene na prelome 18. a 19. storočia, kedy sem prišiel Jánov prapraprastarý otec Mathias Alleram. Pozoruhodné je, že i on bol rytcom. V kremnickej mincovni sa zamestnal v roku 1800 a v roku 1816 bol menovaný na post jej hlavného rytca. Umenie a zvlášť kovospracujúce umelecké disciplíny patria neodmysliteľne k rodu Allerám, ich rodinnej i profesnej tradícii, a to až podnes. Viacerí príslušníci rodiny sa v minulosti venovali zlatníctvu (v 19. storočí a na prelome 19. a 20. storočia to boli dvaja Matejovia a Jozef Allerám), ďalší rytectvu či práci minciarov. Jánov otec Štefan sa zase zaoberal umeleckým nábytkárstvom a v mincovni mal za úlohu výrobu etuí.

Ján Allerám sa narodil v Kremnici v roku 1936 a po absolvovaní Strednej umeleckopriemy­selnej školy v Bratislave a Priemyselnej školy pre pracujúcich vo Zvolene sa v roku 1955 zamestnal v mincovni. Tam sa začal venovať rytectvu, pričom od roku 1972 až do svojho odchodu na dôchodok v roku 1996 vyhotovoval razidlá. Jeho rukami prešli razidlá na takmer všetky československé a slovenské obehové aj pamätné mince, ako aj na množstvo zahraničných mincí a medailí. Rytectvu na špičkovej úrovni sa Ján Allerám venuje dodnes, vyhotovuje rôznorodé rytecké artefakty (razidlá pre príležitostnú ručnú razbu, gravírovanie predmetov, rytecké spracovanie erbov). Výstava prezentuje rytecké práce Jána Alleráma (razidlá, kópie kremnických pečatidiel, medaily, rôzne ozdobné predmety, atď.), ale aj – čo bude pre mnohých iste veľmi prekvapujúce a zaujímavé – akvarely a olejomaľby, na ktorých spodobuje prírodu a zákutia Kremnice. Mnohé z nich už existujú len na týchto obrazoch.

Spolu s Jánom Allerámom sa na výstave predstavia aj členovia ďalších generácií rodu Allerám – dcéra Gabriela Čerťaská (absolventka a pedagogička Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici), a tiež vnuci Filip a Stanislava Čerťaskí a** Lucia a Alžbeta Kotvanové** (absolventi ŠÚV v Kremnici).

Zdroj: NBS Múzeum mincí a medailí Kremnica

Alleram
88
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM