Martin Károly Rôzne

Jariabky sa netradične zasnubujú už koncom leta

Staré Hory 2. septembra - V prírode strednej Európy sa operence "zasnubujú" v jarnom období. Jedinou výnimkou sú jariabky hôrne, populácia ktorých to robí v predstihu, a to už na sklonku leta a v jeseni.

V období končiaceho sa leta si samčeky tichým spevom – jemným pískaním v pre nich charakteristickej póze – ohraničujú svoje teritórium a „lanária“ doň samičky. Keď sa samčekovi podarí samičku „nahovoriť“ na partnerský zväzok, „párik už potom zostane spolu v teritóriu až do jari, kedy spolu založí potomstvo“, uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Samička obyčajne v máji vysedí 5 až 10 vajíčok. O mláďatá, ktoré hneď po vyliahnutí opúšťajú hniezdo, aj keď ešte nie sú schopné lietať, sa väčšinou stará len ona, a to až do polovičky septembra. Vtedy sú už mláďatá schopné samostatného života a osamostatňujú sa. Samička si preto môže vyhliadnuť nového samčeka, s ktorým „vstúpi do nového alebo staronového partnerského zväzku“.

Biotopom jariabkov hôrnych sú ihličnaté, zmiešané i listnaté lesy v stredných a vo vyšších horských polohách (od 300 do 1850 metrov nad morom). Výskyt liesok, briez, jelší, ako aj rôznych bobuľonosných kríkov sú jednou zo základných charakteristík biotopu tohto vtáčieho druhu. Optimálny biotop predstavujú stanovištia prírodných lesov v štádiu rozpadu, ako aj mozaika umelo rozpracovaných lesných porastov, kde sa striedajú všetky vekové stupne, konštatoval Saniga.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM