Barbara Dallosová Rôzne Správy

Jarmočné triky našich predkov: Svätokrížski hurkári vedeli, ako na to!

Naši predkovia boli nielen zruční hurkári, ale aj šikovní obchodníci. Nazrite do zákulisia jarmočníckeho remesla našich starých mám a otcov...

Ilustračný obrázok k článku Jarmočné triky našich predkov: Svätokrížski hurkári vedeli, ako na to!
Foto: Martin Károly

Obľúbeným jesenným jarmokom ožije mesto už onedlho. Zatiaľ čo dnes chodia Žiarčania na jarmok najmä za nákupom a zábavou, kedysi bol predovšetkým ich obživou. Ako prezrádza kronika, Svätokrížania boli nielen vychýrení hurkári, ale aj obratní obchodníci. Aha, čo stálo za ich úspechom…

Jarmočný marketing dávnych dôb

Svätorkížske jarmoky neboli len trhmi, plnili aj kultúrnu a spoločenskú funkciu. Ľudia sa na nich stretávali a zabávali. Ostatne, ich konanie sa častokrát spájalo s nejakým sviatkom. A sa zo záznamov z kroniky zdá, naši hurkári boli nielen zruční, ale aj bystrí. S nadhľadom môžeme hovoriť o akomsi jarmočnom marketingu. Na jarmokoch, nielen svätokrížskych, ale aj tých, na ktoré sa vydávali do iných kútov, bol známy ich spôsob predaja. Svätokrížski obchodníci žartovali, z predaja robili zážitok, dokonca vraj poskytovali zľavy pre nezamestnaných a deti.

Hurky piekli pomocou kúziel

Svätokrížske pečenkárky v širokom okolí nemali konkurencie. Niet divu, že okolo takých dobrôt vznikli aj legendy. Jedna z povedačiek zapísaná v kronike hovorí: Istá pečenkárka a hurkárka si magickým spôsobom pomáhala, aby čo najviac utŕžila za svoj tovar. Pri výrobe huriek pokropila ryžu na koryte zázračným elixírom a opakovala formulku – Koľko kropcov, toľko kupcov!

Recepty z chlebovej pece

Jarmočné špeciality si v svätokrížskych gazdovstvách začali chystať už doma. Základom bola chlebová pec. V tej sa pripravovalo prakticky všetko. Mäso sa pieklo bez koreninín, len vo vlastnej šťave. Vychýrené hurky sa do rozhorúčenej pece vkladali hneď po dokončení mäsa. Celý proces mal pritom prísnu receptúru. Zaujímavosťou je, že dobroty z originálnej chlebovej pece môžu návštevníci ochutnať aj na novodobom žiarskom jarmoku. V posledných rokoch mesto oživilo túto tradíciu pri príležitosti rekonštrukcie jedného z pôvodných gazdovských domov na Svätokrížskom námestí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM