Martin Károly Samospráva

Jarmok v číslach: Mesto chce o rok zarobiť viac

Žiarsky jarmok je v rámci prenájmu pre trhovníkov jeden z najlacneších na Slovensku. V tomto roku mesto zarobilo 36 tisíc eur. O rok to má byť inak.

Ilustračný obrázok k článku Jarmok v číslach: Mesto chce o rok zarobiť viac
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Cez víkend v žiarskych uliciach predávalo svoj tovar 45o trhovníkov so spotrebným tovarom. 48 stánkarov poskytovalo občerstvenie.

Zmeny v sortimente

Zaznamenali sme väčší záujem remeselníkov z Čiech, ubudlo stánkarov so odevným a galenteristickým tovarom tovarom,“ prezrádza Ján Žiak, riaditeľ tohtoročného žiarskej jarmoku.

Podľa neho pribudli aj predajcovia cukroviniek. Jarmok trval od štvrtku do soboty. Je špecifický tým, že vo štvrtok môže predávať každý zadarmo. Poplatky mesto vyrubuje až od piatku.

V okolitých mestách sú poplatky za predaj oveľa vyššie. Napríklad u nás zaplatí predajca za predaj občerstvenia, v závislosti od metra štvorcového, približne 130 eur. V okolitých mestách vyberajú o desiatky eur viac,“ konkretizuje ďalej Žiak.

Posledné slovo vo zvyšovaní poplatkov ale budú mať poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa neho ale žiarsky jarmok navštívilo v tomto roku množstvo návštevníkov nielen zo Žiaru a blízkeho okolia. „Osvedčil sa aj štvrtkový program, kde vystúpila žiarska skupina ZH Band, určite ho zopakujeme aj o rok. Veľmi atraktívny bol aj piatkový program z dielne MskC. Berky Mrenica a iní umelci dotvárali neopakovateľnú atmosféru jarmoku,“ uzatvára Ján Žiak.

Pokojný priebeh

Tohtoročný jarmok bol podľa mestských policajtov veľmi pokojný. „Nezaznamenali sme žiadne mimoriadne udalosti ani krádeže,“ hovorí Vladmír Mališ, náčelník žiarskej mestskej polície. „V sobotu večer sme riešili rušenie nočného kľudu. Nahlásili ho obyvatelia Hviezdoslavovej ulice, ktorých vyrušoval hluk kolotočov.

Hliadka v blokovom konaní problém okamžite vyriešila,“ uzatvára Mališ.

Skúšaná Hviezdoška nepríde nadarmo

Najväčšia časť jarmoku sa odohráva počas troch dní na Hviezdoslavovej ulici. Obyvatelia musia znášať hluk, ale aj neporiadok a zničené trávniky po kolotočoch. „Verejné priestranstvá na Hviezdoslavovej ulici budú v krátkom čase upravené, tak ako každý rok,“ dopĺňa Martin Baláž Hovorca mesta.

Žiarsky jarmok 2012
29
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM