Barbara Dallosová Rôzne Správy Samospráva

Je to na papieri: Žiarska radnica oznámila dôležitý krok vo veci kaštieľa

Kaštieľ, ktorý víta návštevníkov pri vstupe do Žiaru, nepatrí mestu. Jeho kúpa je v posledných týždňoch horúcou témou.

Ilustračný obrázok k článku Je to na papieri: Žiarska radnica oznámila dôležitý krok vo veci kaštieľa
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Renesančno-barokový kaštieľ pri vjazde do mesta bol doposiaľ v rukách súkromníka. Zámer kúpiť historickú budovu do vlastníctva mesta avizovala žiarska samospráva ešte začiatkom augusta. Na najbližšom rokovaní Mestského zatupiteľstva (28.8.) potom poslanci zámer kúpiť kaštieľ odhlasovali.

Je to na papieri

Ako najnovšie informoval primátor mesta Peter Antal, kúpa kaštieľa je už aj na papieri. ,,28. septembra sme podpísali kúpnu zmluvu na kúpu všetkých nehnuteľností týkajúcich sa kaštieľa za schválenú sumu 2,8 mil. eur a potom darovaciu zmluvu, ktorou sme od bývalého majiteľa získali aj desiatky kusov replík starožitného nábytku, ktorým vybavíme časť interiéru," píše primátor na svojom oficiálnom facebookovom konte.

Plány radnice

Antal zároveň vyvrátil domnienky, že by sa z kaštieľa mohol stať hotel či priestor pre firmy. Kaštieľ v budúcnosti vidí ako reprezentačné sídlo Žiaru, do ktorého chce integrovať orgány mesta, obradnú sieň, rokovaciu sálu, koncertnú sieň, Galériu J. Považana, mestské múzeum či pamätnú izbu Štefana Moysesa. ,,Chceme, aby v ňom vhodné priestory našla naša ZUŠ-ka, ďalej chceme tam vytvoriť priestory pre seniorov, a iné združenie, jednoducho – otvoriť ho ľuďom," ozrejmuje primátor.

Predtým, než sa mesto pustí do realizácie svojich plánov, kaštieľ bude potrebovať rekonštrukciu. ,,Chceme čo najskôr začať s rekonštrukciou fasády a kaplnky a s úpravou okolia. Budeme na to žiadať dotácie z rôznych grantov a schém," priblížil Antal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM