Barbara Dallosová Kultúra

Je vysoká necelých sedem centimetrov, odborníkom vyrazila dych: Aj Žiar má svoju Madonu!

Motív Madony s dieťaťom sa nesie celou históriou. Kremnická Madona zdobí mince, dubnická je umiestnená v kostole na hlavnom oltári...Vedeli ste ale, že aj my Žiarčania sa môžeme popýšiť vlastnou soškou Madony?

Ilustračný obrázok k článku Je vysoká necelých sedem centimetrov, odborníkom vyrazila dych: Aj Žiar má svoju Madonu!
Zdroj: Dnes24.sk

Začalo to v bani

Podľa archeológa a pamiatkára Petra Mosného je Madona šášovská, no jej pôvod treba hľadať v Kremnici. ,,Baníci pri práci nachádzali zhluky bielej kaolínovej hmoty, ktorú vyťažili a predávali kremnickým remeselníkom. Tí z nej robili kvalitnú keramiku, ako je táto. Prischol jej však názov podľa miesta nálezu, teda šášovská Madona," vysvetľuje Mosný.

,,Našiel ju môj dobrý priateľ, ktorý bol so mnou vtedy na Šášove kopať. Táto soška však zakopaná nebola, bola len plytko v zemi, takže je pravdepodobné že skôr niekomu len vypadla,“ hovorí Mosný.

Kde sú ostatné?

Mosný tvrdí, že niekoľko podobných sošiek bolo nájdených v okolí Bratislavy, tá naša je ale ďaleko prepracovanejšia: ,,Je zo všetkých najdôslednejšie vypracovaná. Má veľmi dobre riasené barokové rúcho. Ten, kto ju vyrábal, musel mať nejaký vzor. Soška je na prvý pohľad odliatok z formy, nie sú na nej stopy po nijakom dláte. To znamená, že kto raz mal formu, s najväčšou pravdepodobnosťou z nej odlial viac kusov, našli sme však len tento jeden,“ hovorí Mosný ukazujúc snehobielu kópiu nálezu. ,,Reštaurátorské ateliéry spravili 5 kópií, originál je v múzeu,“ dodáva na záver.

Čítajte aj: Skutočne kuriózny prípad: Neuhádnete, čo žena schovávala v pivnici 30 rokov!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM