Kultúra

Jedinečná výstava v bystrickej galérii: Na vernisáži to žilo, FOTO a VIDEO

V známej banskobystrickej Galérii v podkroví vystavujú kremnickí umelci Pavel Károly a Ondrej Ďurian svoju voľnú tvorbu. Na vernisáži sa stretli starí SUPŠ-kári, Bystričania, Kremničania, Šumiačania, nechýbal ani župan. Pozrite si fotky a videá.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava v bystrickej galérii: Na vernisáži to žilo, FOTO a VIDEO
29
Galéria

V Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice sa vo štvrtok 30. januára uskutočnila vernisáž výstavy 2JA, na ktorej predstavujú svoju tvorbu výtvarníci a dlhoroční pedagógovia Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici Ondrej Ďurian (68) a Pavel Károly (68). Výstava potrvá do 6. marca.

Pavel Károly a Ondrej Ďurian majú toho veľa spoločného,“ uviedol na úvod vernisáže kurátor výstavy Daniel Haas Kianička. „Ich profesný život spája so SUPŠ-kou (terajšia Škola úžitkového výtvarníctva v Kremnici), ktorú obaja vyštudovali a neskôr na nej učili. Desiatky rokov bývajú v jednom panelovom dome ako susedia a v neposlednom rade sa okrem zákazkovej tvorby obaja venujú aj vlastnej umeleckej tvorbe, aj keď každý v inej oblasti,“ konkretizoval Kianička ďalej.

Neobvykle živá vernisáž

Na vernisáži banskobystrickej galérii sa preto okrem milovníkov umenia z mesta pod Urpínom stretlo aj množstvo bývalých SUPŠ-károv, ktorí prišli potriasť rukou a prehodiť pár slov so svojimi obľúbenými učiteľmi po rokoch. Kým Ondrej Ďurian vyučoval na kremnickej umeleckej škole v odbore zlatníctvo a strieborníctvo, Pavel Károly sa venoval žiakom v odbore plošné a plastické rytie kovov.

Veľkým prekvapením však bol príchod Šumiačanov na vernisáž. Starostka jednej z najznámejších obcí na Slovensku, Jarmila Gordanová, zorganizovala autobus plný veselých a srdečných ľudí, ktorí prišli podporiť svojho rodáka Pavla Károlyho.
Veľmi ma to prekvapilo a aj dojalo,“ prezradil umelec po vernisáži.

Šumiačania doniesli na ochutnávku sviatočný koláč, ktorý upiekla starostkina svokra, ale aj harmoniku a spev. Obom umelcom sa prihovoril aj Mikuláš Gigac, známy zberateľ zvončekov zo Šumiaca.

Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečné plastiky a originálne medaily

Napriek folkloristickému rázu vernisáže, ani jeden z umelcov tu nevystavuje práce z dedinského prostredia. Ondrej Ďurian pre výstavu 2JA pripravil zo svojej najnovšej tvorby zhruba štyridsať objektov komornej kovovej plastiky z medi. „Ide o špecifický jedinečný prístup k sochárskej tvorbe. Technikami tepania, nahrievania, stáčania, strihania, naklepávania a niekedy aj spájania sa usiluje pokoriť málo ohybný materiál medenej platne,“ opisuje jedinečnosť Ďurianových plastík kurátor výstavy Daniel Haas Kianička.

Autorove komorné sochy predstavujú tematicky širokú skupinu postáv a objektov – ľudských bytostí, mýtických bohýň, bájnych hrdinov, historických figúr, zvierat, hláv a torz, abstraktných tvarov atď. Ich paleta je nesmierne pestrá, pôsobivá a plná fantázie,“ dodáva k Ďurianovim dielam kurátor.

Pavel Károly sa na výstave 2JA prezentuje tridsiatimi medailérskymi artefaktmi, a to tak jednotlivými kusmi, ako aj dielami realizovanými ako diptychy a triptychy. Diela sú výberom z jeho tvorby z rokov 1985 – 2017.

Pri jeho tvorbe nejde o klasické medaily. Zachytáva moderné trendy v medailérskej tvorbe. Jeho diela obišli jednotlivo svet na celosvetovej medailérskej výstave FIDEM. V takejto zostave sa vystavujú prvýkrát.

Podľa Kianičku mu v nich nejde o zachytenie tradičného kánonu krásy, ale skôr o zhmotnenie osobnej ľudskej skúsenosti a alegorické zobrazenie života spoločnosti. „Osobné témy zastupuje napríklad medaila Obrázky zo života, ktorou sa autor pokúsil vyrovnať s témou ľahostajnosti a rezignácie v živote človeka. Spoločensky exponované témy autora majú často konkrétne inšpirácie (udalosti v bývalej Juhoslávii, havária v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, kauza Gorila, koncentrácia moci v rukách konkrétnych politikov atď.). Iné zhmotňujú v umeleckej forme základné charakterové vlastnosti človeka, a to v ich vzájomnom protiklade a protirečivosti,“ dodáva kurátor k tvorbe Pavla Károlyho.

Prišiel aj banskobystrický župan

Šumiačania či SUPŠ-kári neboli jediným prekvapením vernisáže. O malý rozruch sa postaral aj príchod Jána Luntera, predsedu BBSK. Podľa jeho vlastných slov si túto výstavu nemohol nechať ujsť, aj keď práve v tomto období rieši komplikované vzťahy so zvolenskou SAD.

Pozrite vo VIDEU, ako hodnotí túto výstavu.

Zdroj: Dnes24.sk
Vernisáž výstavy 2JA: Užite si atmosféru na FOTKÁCH
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM