Martin Károly Kultúra

Jedného z prvých významných archivárov si pripomenú sympóziom

Obyvatelia starého baníckeho mesta si tento rok pripomenú 110. výročie úmrtia slovenského historika, archivára a pedagóga Pavla Križku, ktorého život bol vo veľkej miere spätý práve s Kremnicou. Jedným z podujatí konaných pri tejto príležitosti bude

Križko bol prvý z troch významných archivárov Kremnice. V meste pôsobil najprv ako učiteľ a kantor na Evanjelickej ľudovej škole, v roku 1872 bol menovaný za mestského archivára. Okrem archivárskych prác bol neskôr mestom poverený registráciou listín a od roku 1877 bol aj účtovníkom mesta, čo bolo na úkor jeho práce v archíve.

Preto v rokoch 1889–1901 zastával len funkciu archivára. V deň svojich narodenín v roku 1901 si podal žiadosť o penziu, ktorú si dlho neužil. Zomrel 25. marca 1902 v Kremnici, kde aj pochovaný,“ priblížil pre TASR Milan Rybársky, predseda Miestneho odboru (MO) Matice slovenskej v Kremnici.

V Kremnici vyvinul Križko bohatú kultúrnu činnosť a ako učiteľ napísal svoje veľké dielo Písmo a jeho vývin. „V roku 1889 presťahoval archív do nových priestorov upraveného starého meštianskeho domu č. 38, kde bol až donedávna. V roku 1889 položil základ mestského múzea, ktorého predmety vyčlenil z archívu,“ vymenoval Rybársky.

Osamostatnil aj študijnú knižnicu a založil jej nový inventár. V archíve registroval listiny, urobil Generálny index ku kuriálnym a pozemkovoknižným zápisniciam. Zverejňoval historické poznatky o Kremnici a okolia, jej baníctva a minciarstva.

Okrem iného sa aktívne venoval aj matičnej činnosti. Ako 20-ročný sa stal zakladajúcim členom MS a v Kremnici získal 33 podporovateľov MS. „V roku 1864 zakladá v Kremnici tzv. Tovarišský spolok, v ktorom združil kremnických remeselníkov a remeselnícku mládež za účelom jej vzdelávania. Spolok sa stal členov MS. V Kremnici s ďalšími členmi založil Osobitné jednateľstvo, ktorého vedenia sa ujal,“ dodal Rybársky.

Meno Pavla Križku rezonuje v Kremnici dodnes. Je po ňom pomenovaná ulica a čoskoro by jeho meno mala niesť aj základná škola sídliaca na tejto ulici. Jeho pôsobenie v meste pripomína aj pamätná tabuľa na dome, ktorý kedysi vlastnil, či náhrobný kameň v spoločnom ohradenom hrobe s Dr. Zechenterom–Laskomerským.

Zdroj: TASR

Krizko
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM