Martin Károly Iné športy

Jelžová a Rajčanová majsterkami republiky!

Poslednou majstrovskou súťažou tejto sezóny pre karatistov z MŠK Žiar nad Hronom boli Majstrovstvá Slovenska družstiev, ktoré sa konali 2. júna 2012 v Košiciach. Družstvo 9 až 11 ročných Žiarčaniek vybojovalo majstrovský titul. Staršie dievčatá skonč

Do súťaže Žiarčania postavili dve družstvá v disciplíne športový zápas kumite. Na turnaji sa pretekalo v trojčlenných družstvách vyraďovacím spôsobom.

[size=14][color=#cc0000]­Fantastický úspech[/color][/si­ze]
Vo kategórii 9–11 ročných dievčat nás reprezentovali Nina Jelžová, Natália Rajčanová a družstvo doplnila hosťujúca pretekárka z karate klubu Farmex Nitra Adriana Valková. V prvom kole nám žreb nadelil družstvo z karate klubu Iglow Spišská Nová Ves. Prvá do bojov nastúpila Nina.

Po vyrovnanom úvode sa ujala vedenia a zápas vyhrala. Ako druhá nastúpila Adriana. Svoju súperku taktiež s prehľadom porazila. Za stavu 2:0 na zápasy sa už v bojoch tretím zápasom nepokračovalo a my sme mali za sebou prvú výhru. Do druhého kola sa k nám prebojovalo družstvo zo Sabinova. Takticky sme prehodili poradie pretekárok v družstve a skoncentrovali sme sa na dôležitý zápas, ktorý nás mohol posunúť do vysnívaného finále. [size=14][color=#cc0000] Rozhodovala taktika[/color][/si­ze] Prvá nastúpila Adriana. Opäť so súperkou nemala problém a hladko vyhrala. Nina nastúpila proti najobávanejšej pretekárke zo Sabinovského družstva. Vyhrať sa jej nepodarilo a tak Sabinov dotiahol skóre na 1:1. Nasledoval tretí rozhodujúci zápas, do ktorého nastúpila Natálka. Natálka nenechala nič na náhodu a do súperky sa aktívne pustila a nakoniec vybojovala pre družstvo celkové víťazstvo.

[size=14][color=#cc0000]­Dráma vo finále[/color][/si­ze] Vo finále na nás čakali domáce pretekárky z Košíc. Prvá nastúpila Nina, ktorá sa trojbodovým kopom na hlavu súperky ujala vedenia. Súperka stačila skorigovať na 3:1, no prvý bod za vyhraný zápas bol náš. Adriana nastúpila do druhého zápasu, kde sa so súperkou postupne doťahovali. Jej konečná remíza 2:2 finálový zápas riadne zdramatizovala, keď naša najmenej skúsená pretekárka v družstve Natálka nastúpila do rozhodujúceho zápasu proti skúsenej Košickej pretekárke.

Natálka bola na zápas psychicky a takticky poriadne pripravená a na celkovú výhru družstva jej stačila remíza, resp. aj prehra s jednobodovým rozdielom. Zo začiatku zápas Natálka viedla takticky v obrannom štýle, no za stavu 0:1 sme zmenili taktiku na útočnú, čo asi prekvapilo našú súperku a Natálke sa nakoniec podarilo dvakrát zabodovať a tak zápas vyhrala. Touto poslednou výhrou sa skončila naša úspešná cesta k majstrovskému titulu. [color=#cc0000] [size=14]Horší začiatok, dobrý koniec[/size][/co­lor]
V kategórii 12–14 ročných dievčat sme mali taktiež zastúpenie, kde naše družstvo tvorili pretekárky – Karolína Pivarčiová, Martina Tatárová a Dominika Veisová. Hneď v prvom kole sme narazili na kvalitné družstvo zo Sabinova. Karolína nastúpila do prvého zápasu, no zápas sa nevyvíjal v náš prospech, keď nakoniec Karolína prehrala 0:3. Martina v druhom zápase viedla vyrovnaný boj, ktorý nakoniec skončil remízou.

Do tretieho zápasu nastúpila Dominika s tým, že musí vyhrať o 4 body nad skúsenou pretekárkou, čo bolo veľmi obtiažne. Dominika musela riskovať, no takticky vedený boj našej súperky jej veľmi neumožňoval sa bodovo presadiť a naopak bodovala naša súperka. Nakoniec naše dievčatá podľahli Sabinovu na zápasy 0:2. Keďže sa Sabinov nakoniec prebojoval až do finále, mohli sme ešte zabojovať v repasáži o tretie miesto. Podobné ambície mali však aj naše súperky z CMK Banská Bystrica, kde družstvo tvorili aj čerstvá majsterka a vicemajsterka Slovenska.

[size=14][color=#cc0000]­Nezľakli sa silnejších súperiek[/color][/si­ze] Papierovo silnejších súperiek sme sa však nezľakli a dievčatá nastúpili do bojov plne koncentrované. Prvá do bojov nastúpila Karolína. Zápas bol veľmi vyrovnaný a nakoniec skončil pre nás veľmi cennou remízou. Druhá nastúpila do bojov Martina proti majsterke Slovenska. Martina vedela, že nesmie prehrať a tak zahodila za hlavu predsudky a do súperky sa pustila bez rešpektu. Práve tento postoj spravil z Martiny jasnú víťazku stretnutia, keď vyhrala 6:0.

Tretej Dominike stačilo neprehrať o viac ako 5 bodov. Tomuto sme prispôsobili aj taktiku a išli sme na istotu. Dominika do bodky splnila taktické pokyny a tak nakoniec jej boj skončil 1:2, čo naše družstvo opäť posunulo na stupeň víťazov.

[blockquote]„Naše účinkovanie na Majstrovstvách republiky družstiev bolo veľmi úspešné, keď sme sa opäť vedeli presadiť na najvyššej súťaži a opäť sme dokázali, že na 4. ZŠ v Žiari nad Hronom a na ZŠ v Hornej Ždani, kde trénujú naši pretekári, sa na tréningoch odvádza kvalitná práca. Pretekárom ďakujeme za kvalitné výkony a našim priaznivcom za podporu,“ hodnotí na záver Ľubomír Striežovský, tréner dievčat, [/blockquote]

Mgr. Ľubomír Striežovský

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.135004_Pa­rada-v-kimonach:-Karatisti-s-tromi-majstrovskymi-titulmi!]Paráda v kimonách: Karatisti s tromi majstrovskými titulmi![/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.130157_Vy­bojovali-si-svoje-prve-medaily]Vybojovali si svoje prvé medaily[/link] [link=Žiarske karate má dve jasné favoritky]Žiarske karate má dve jasné favoritky[/link]

karate jun
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM