Martin Károly Kultúra

Jubilant Ladislav Chudík (90) EXKLUZÍVNE: Osobné spomienky na Kremnicu, ktoré treba vidieť

Slovenská herecká legenda, Ladislav Chudík oslávil okrúhle životné jubileum. Osem rokov prežil v Kremnici ako študent gymnázia. Pozrite, ako si spomína na toto mesto, na študentské časy ale aj na osudové stretnutie s profesorom pred nástupom. Ten jeho mame neveštil nič dobré.

Ilustračný obrázok k článku Jubilant Ladislav Chudík (90) EXKLUZÍVNE: Osobné spomienky na Kremnicu, ktoré treba vidieť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ladislava Chudíka netreba zvlášť predstavovať. Odohral nespočetné množstvo charakterových postáv nielen na divadelných doskách ale aj vo filmoch.

Figu drevenú! Na Kremnicu som nezabudol!

Majster Chudík si podľa jeho slov, na Kremnicu stále rád spomína. „Niekedy viacerí hovoria, že už zabúdam na Kremnicu. Figu drevenú. To nikdy nezabudnem. Osem rokov to bolo, na to sa nedá zabudnúť. A na Kremnicu spomínam len dobre,“ hovorí na úvod rozhovoru Ladislav Chudík, čerstvý deväťdesiatnik.

Pozrite si celý rozhovor v priloženom videu!

Profesor mame: No, s týmto chlapcom veľkú radosť mať nebudete!

Ladislav Chudík maturoval na kremnickom gymnáziu vo vojnovom roku 1943. Nikdy ale nezabudne na rok 1935, keď ho mama viezla z Hronca, odkiaľ pochádza, vlakom do prvého ročníka. Pri Banskej Bystrici k nim pristúpil profesor, ktorý po čase jeho mame zdelil: „No s týmto chlapcom veľkú radosť mať nebudete,“ spomína si Chudík na teraz už komickú udalosť, ktorá ale asi vtedy veľmi vtipná nebola.

Chudík: Nebol som najlepší žiak :)

Pre malého Ladislava sa vo vtedajšej Kremnici, ktorá bola vtedy kultúrnym ale športovým centrom regiónu, otvoril nový svet. Nie však svet bohémy a zhýralosti ale tvrdej driny. „Nebol som najlepší žiak. Chodil som do samovzdelávacieho krúžku,“ huncútsky vysvetľuje majster Chudík. Práve týmto krokom si vydobyl priazeň u viacerých učiteľov.

Začiatok hereckej kariéry v Kremnici

Aj svoju prvú hereckú úlohu dostal práve na divadelných doskách kremnických ochotníkov v katolíckom dome. Svoju prvú úlohu dostal ako maturant. „Predstavte si, hral som policajného komisára,“ spomína na svoje herecké začiatky Ladislav Chudík. Tam si ho všimol vtedajší dramaturg národného divadla a jeho cesta už bola jasná.

Onedlho sa stal jednou z najvýraznejších hereckých osobností na Slovensku. Tvaroval nielen herecké trendy na divadelných doskách, výrazne zmenil aj herecký prístup v slovenskom filme.

Ani Kremničania nezabudli na hereckú legendu a jeho pobyt v meste. „24. novembra 1998 sa Ladislav Chudík stal čestným občanom mesta,“ hovorí viceprimátor Igor Kríž.

Video bolo nakrútené na začiatku februára, keď sa Ladislav Chudík ochotne zapojil do kampane za kremnický dub v Zechenterovej záhrade. Viac TU: Kremnický dub bojuje o prestížnu cenu: Aha, ako raritný strom podporuje majster Chudík!

Takto si Ladislav Chudík (90) spomína na Kremnicu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM