Martin Károly Rôzne

K mužskej mlynárke pribudne čert v ženskom podaní

O „mlynárke“ v Dererovom mlyne neďaleko Janovej Lehoty sme počúvali z každej strany. Keď sme sa tam vybrali na návštevu, boli sme pripravení na čokoľvek, ale to čo sme napokon našli, sme naozaj nečakali...

Róbert Merčák vlastní Dererov mlyn už šestnásť rokov, motorest však začal prevádzkovať len pred tromi: „Dvanásť rokov sme dom dávali vlastnými rukami do poriadku, kým sme otvorili,“ začína rozprávať s miernou trpkosťou v hlase majiteľ motorestu, ktorý zákazníkov obsluhuje v kostýme mlynárky: „Od septembra minulého roka nosím sukňu,“ hovorí ďalej. K tomuto tak trochu netradičnému kroku ho prinútili nemilé okolnosti. Dererov mlyn sa bez jeho vedomia dostal do dražby a na splatenie dlhu mu zostávalo tridsať dní: „Prvé dva dni ma musela manželka vykopávať z kuchyne, aby som išiel obsluhovať,“ spomína Merčák na začiatky obsluhy v sukni.

[size=16]Ľudia chcú vidieť „blbca“ v sukni[/size]

Neľahké obdobie vedúce k uniforme mlynárky sprevádzal okrem dražby aj nízky záujem zo strany verejnosti stravovať sa v mlyne: „Denne sme tu mali okolo pätnásť stálych zákazníkov a pritom sme ponúkali banícke porcie a k tomu kávu zadarmo. Dnes ich je okolo stodvadsať,“ hovorí s hrdosťou v hlase. Podnikateľský trik a la „transvestita“ sa teda vydaril: „Každý sa príde pozrieť na blbca v sukni,“ hovorí s dávkou irónie v hlase.

[size=16]Otázku orientácie nerieši[/size]

Mlynárka v podaní Róberta Merčáka je vskutku originálna. Kostým mu ušila manželka z plachty a obrusu, okrem toho nosí podprsenku a silónové ponožky. Dokonalý outfit dopĺňa i make-up, o ktorý sa taktiež stará jeho žena. O tom, že je zbehlý v ženských veciach však nechce hovoriť: „Nech si každý myslí, čo chce.“ Podobná je jeho odpoveď na otázku, či sa cíti byť stopercentným chlapom.

[size=16]Od prázdnin aj s čertom[/size]

V najbližších dňoch v mlyne pribudne i čert v podaní čašníčky: „Je to kvôli deťom. Keď nebudú poslúchať rodičov, tak ich vystraší čert,“ vysvetľuje Merčák, pričom dodáva, že budúcnosť nerieši a nevie, dokedy bude musieť obsluhovať v kostýme mlynárky: „Deväť rokov som ťažko pracoval v zahraničí, aby som mohol opraviť dom a potom som sa jedného dňa dozvedel, že mi ho chcú vziať, to som nemohol dopustiť,“ opakuje, pričom nám ukazuje fotografiu spred dvanástich rokov, keď začínal opravovať mlyn: „Vtedy som bol ešte o čosi ťažší, nemal som toľko mozoľov od roboty,“ hovorí na záver s trpkosťou v hlase.

[size=16]Mlynárka je ľaváčka[/size]

Róbert Merčák je pôvodom zo Žiaru nad Hronom. Je zrelým štyridsiatnikom a už viac ako dvadsať rokov šťastne ženatý. Kostým mlynárky, ktorým sa rozhodol prilákať zákazníkov do svojho podniku, vraj pohoršuje len homosexuálov. Počas našej návštevy neustále odbiehal a ochotne sa venoval hosťom. O svojom povolaní hovoril veľmi stroho a neustále nás odkazoval na články ostatných médií, ktoré už stihli mlyn s netradičnou obsluhou navštíviť. My sme však aj napriek tomu zistili ešte niečo navyše. Mlynárka, ktorá vás príde obslúžiť, si objednávku zapisuje ľavou rukou.

Katarína Pružinová

Mlynarka
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM