Martin Károly Kultúra

Kaniža

Horná Ves. Dňa 21.marca si v obci Horná Ves obyvatelia pripomenuli staroslovanský ľudový zvyk rozlúčky so zimou a vítania jari – Kanižu. V iných oblastiach Slovenska je táto tradícia známejšia pod názvom vynášanie Moreny.

Na piatu pôstnu nedeľu, podľa cirkevného kalendára na Smrtnú nedeľu je na dedinách tradíciou rozlúčka so zimou a vítanie jari. Tento akt symbolizuje rituál vynášania zimy z dediny. Na Hornej Vsi sprievod začína na hornom konci dediny. Deti, ale i dospelí vyzdobia malý stromček – kanižu pomaľovanými vajíčkami, nazývanými aj kóki a so spevom prechádzajú od domu k domu a spievajú pieseň:

„Kaniža, kaniža, za koho zomrela, za hornické dievky, za pekné panenky. Za hornických chlapcov, tých veľkých šarvancov. Si to i to i to, máme nové leto. Nové leto máme, staré predávame.“

Text piesne pokračuje podľa toho, pri ktorom dome sa zastavia a zaspievajú jeho obyvateľom. Pre priblíženie pár príkladov:

„Za Tóna Baláža, čo včielky preváža, za Petra mäsiara, čo prasce zakáľa, za pani Chmúrovú, kuchárku pohotovú…“

Niekoľko veršíkov je venovaných rôznym skupinám obyvateľov. Napríklad:

„Za hornické ženy, rýchle ako srny, za ľudí z bytoviek, čo majú mladý vek, za našich dôchodcov, pre ich klub nadšencov, za hornické dietky, nech sú dobré všetky…“

Na dolnom konci dediny potom hodia kanižu do potoka, čo symbolizuje smrť zimy, ktorú voda odnesie a príchod jari. Komisia kultúry a Zboru pre občianske záležitosti v Hornej Vsi už dlhé roky zachováva tento zvyk v obci. Hoci bol sprievod neveľký, je dobré, že si ľudia v tejto dobe nájdu čas na podobné udalosti.

- SiMa-

Kaniza
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM