Martin Károly Iné športy

Karatisti bojovali o postup na majstrovstvá Slovenska

Majstrovstvá Slovenska patria k najlepšie obsadzovaným súťažiam, na ktorých sa náš karate klub MŠK Žiar nad Hronom zúčastňuje. Aby bola zaručená vysoká úroveň tejto súťaže, štartujúci pretekári si musia vybojovať postup na regionálnych súťažiach aleb

Takáto nominačná súťaž sa konala aj v sobotu 2.4.2011 v Žiline pod názvom Grand Prix Žilina. Väčšina našich súťaží je otvorených aj pre kluby mimo územia Slovenska, takže aj tu sa stretla konkurencia vyše 400 pretekárov zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny.

Prví do bojov zasiahli naši najmladší pretekári , mladší žiaci –** Roman Plavec, Natálka Rajčanová a **Erik Sklenka. Najviac sa darilo Natálke, ktorá sa prebojovala až do bojov o medailu, ale tu už na skúsenejšie súperky nestačila.

V starších žiakoch sme mali našich skúsených pretekárov a očakávali sme, že sa to prejaví aj na zisku medailí. Ako prvý tu štartoval Michal Výrostko, ktorý na ceste do finále zdolal dvoch urajinských a jedného domáceho pretekára. Vo finále mal opäť ukrajinského pretekára, s ktorým sa mu nepodarilo vyhrať, ale jeho inšpiratívny výkon a zisk druhého miesta nás veľmi potešili. V ďalšej kategórii, sme mali dve pretekárky – Ninu Jelžovú a Dominiku Veisovú. Rozlosovanie súperiek nebolo pre nás veľmi lichotivé, lebo Ninu čakala minuloročná majsterka republiky. Nina však koncentrovaným výkonom porazila túto skvelú pretekárku a dostala sa tak do finále. Dominika patrí medzi naše najskúsenejšie pretekárky a tak sa taktiež bez zaváhania prebojovala do finále, ktoré sa teda nieslo v žiarskych farbách. Vo finále nakoniec bola úspešnejšia Dominika. V najťažšej váhovej kategórii starších žiačok nás reprezentovali až 4 pretekárky – Timea Trokšiarová, Karolína Pivarčiová, Lenka Brodzianska a Laura Beňová. Najlepší výkon podala Timea, ktorá po ceste do finále nenašla premožiteľku a nezaváhala ani vo finále s ukrajinskou pretekárkou. Z tejto kategórie nám pribudla ešte jedna bronzová medaila vďaka výkonu Karolíny. V starších žiakoch ešte štartoval Milan Laurov. Milanovi sa však ešte nepodarilo po úraze dostať do optimálnej formy a tak na svojho prvého súpera nestačil.

V dorasteneckých kategóriách nás reprezentovali Martina Tatárová, Monika Búciová, Miška Ďurišová a Matúš Trokšiar. Matúš a Monika sa prebojovali do druhého kola, to však na medailu nestačilo. Martina prehrala s neskoršou finalistkou, čo ju posunulo do repasáže o tretie miesto, kde už nezaváhala. Miška, ktorá sa ku súťaženiu vrátila po dlhšej pauze, všetkým ukázala, že zápasiť nezabudla, keď sa postupne prebojovala do finále, kde na ňu čakala členka slovenskej reprezentácie. Táto skutočnosť však Mišku nezaskočila a Miška takmer celý zápas viedla. Až na konci sa vedenia ujala súperka, no Miška 2 sekundy pred koncom opäť zvrátila vedenie na svoju stranu a nakoniec zvíťazila, čím aj uzatvorila našu medailovú bilanciu 3–2–2.

Súťaž bola súčasťou Stredoslovenského pohára mládeže a keďže toto bolo záverečné kolo, boli vyhodnocované aj sumárne výsledky klubov, kde sa tomu nášmu podarilo v konkurencii vyše 60 klubov obsadiť krásne 5. miesto. Všetkým pretekárom ďakujem za predvedené výkony.

**Mgr. Ľubomír Striežovský, tréner **

KARATE ZH
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM