Martin Károly Iné športy

Karatisti úspešne doma i v zahraničí: Štyriak v tureckej Konye na majstrovstvách Európy

Druhý februárový víkend sa v tureckej Konye konali majstrovstvá Európy starších dorastencov a juniorov. V reprezentačnom tíme Slovenskej republiky mal zastúpenie aj klub MŠK Žiar nad Hronom, keď farby Slovenska hájil Rastilav Štyriak.

Ilustračný obrázok k článku Karatisti úspešne doma i v zahraničí: Štyriak v tureckej Konye na majstrovstvách Európy
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Narazil na majstra Európy

Rastislav hneď v prvom kole narazil na neskoršieho majstra Európy z Chorvátska a po veľmi vyrovnanom súboji s ním prehral najtesnejším rozdielom 0:1. V repasáži o tretie miesto sa mu nakoniec nepodarilo prebojovať až k medaile, no jeho výkon bol kladne hodnotený zo strany reprezentačných trénerov, čo robí dobré meno Žiaru i klubu.

Rasťo je príkladom toho, že tvrdou prácou na tréningoch sa dá aj z malého klubu dostať na tie najväčšie európske a svetové turnaje a dosahovať tam pekné výsledky,“ povedali na adresu Štyriaka tréneri.

Mladší na Zvolen Cupe

Žiarski mladší pretekári v tomto období taktiež nelenili. Pohár Stredoslovenského zväzu karate pokračoval svojim druhým kolom 10. februára 2013 vo Zvolene. Niesol názov Zvolen Cup 2013. Keďže turnaj je otvorený a svojou kvalitou dosť známy aj v blízkom zahraničí, zúčastnili sa na ňom okrem slovenských pretekárov aj kluby z Čiech, Rumunska a Srbska. Celkovo sa na turnaji predstavilo 381 pretekárov zo 43 klubov.

Pretekári z Karate klubu MŠK Žiar na Hronom opäť zabojovali a domov si odniesli 9 cenných medailí – 2 zlaté, 1 striebornú a 6 bronzových. Táto bilancia stačila v celkovom hodnotení klubov na 6. miesto, čo je pri 43 kluboch určite dobrý výsledok.

V disciplíne súborné cvičenia kata sme mali viacerých nováčikov. K medailám sa nakoniec podarilo prebojovať Veronike Víglašskej v kategórii mladších žiačok, keď si vybojovala bronz a Šimonovi Sečkárovi v mladších žiakoch, ktorý si taktiež vybojoval bronz.

Sečkár zlatý

V disciplíne športový zápas kumite to už bolo pestrejšie. Hneď v kategórii chlapci 5–7 roční do 24kg Šimon Sečkár nenašiel premožiteľa a z turnaja si okrem zlatej medaily odniesol aj svoj prvý pohár. Radosť trénerom pripravili aj nováčikovia Zdenko Vanka a Marko Kováč, ktorým sa prvý raz podarilo medailovo presadiť na medzinárodnej scéne. Obaja si zo svojich hmotnostných kategórii v starších žiakoch odniesli bronz.

Dievčatá sa tiež nenechali zahanbiť. Kvalitný výkon podala Natália Rajčanová v starších žiačkach do 40kg, kde na ňu súperky nestačili a Natálka sa stala víťazkou kategórie.

V mladších dorastenkách do 50kg sme mali Žiarčania dve pretekárky. Nina Jelžová si vybojovala bronz a Dominika Veisová našla premožiteľku len vo finále, a tak si domov odniesla striebro. Žiarskou poslednou bodujúcou pretekárkou bola Martina Tatárová, ktorá si v kategórii starších dorasteniek vybojovala bronz, čím aj uzatvorila zbierku žiarskych medailí z turnaja.

ĽUBOMÍR STRIEŽOVSKÝ

Karatisti úspešne doma i v zahraničí
24
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM