Martin Károly Od Vás

Katastrofa v Černobyle: V Žiari sa chystali oslavy 1. mája

Od havárie jadrovej elektrárne v Černobyle ubehlo už 27 rokov. Vtedajšia moc sa snažila katastofu ututlať. Inak tomu nebolo ani v Žiari. Richard Kafka spomína aj na veľkolepé prípravy 1. mája. Deti sa veselo hrali na dvoroch a huby sa zbierali vo veľkom celé leto...

Ilustračný obrázok k článku Katastrofa v Černobyle: V Žiari sa chystali oslavy 1. mája
Foto: Richard Kafka / Zdroj: Dnes24.sk

Asi to bola nejaká zvláštna intuícia, ktorá ma viedla koncom apríla roku 1986 zbierať všetky výstrižky z novín o havárii v atómovej elektrárne v Černobyle. Prvá správa bola uverejnená 29. apríla (3 dni po havárii pozn. red.) v denníku Pravda a bola hlavne veľmi stručná,“ začína rozprávanie známy žiarsky lokalpatriot Richard Kafka.

Titulky v novinách: Len nepodliehajte panike ide o zahraničnú propagandu!

Rada ministrov Sovietskeho Zväzu oznamuje že došlo k havárii, bola vymenovaná komisia, podnikajú sa kroky na odstránenie následkov a postihnutým bude poskytnutá pomoc. Žiadne upozornenie o nebezpečí pre obyvateľstvo. Toto vyhlásenie bolo podané tri dni po havárii, keď už v Černobyli bolo niekoľko ľudí mŕtvych a celý rad ožiarených.

*** V niektorých západných štátoch zistili zvýšenú radiáciu v ovzduší, naša tlač uverejňovala, len malé články, v ktorých najmä upozorňovala *„že ide o štvavú politiku zo západu.*“*** osvetľuje vtedajšiu situáciu Kafka.

1.máj v Žiari

V Žiari nad Hronom sa vo veľkom pripravovali oslavy 1. mája. Ulice boli plné ľudí a nikoho nenapadlo upozorniť občanov, aby zbytočne nevychádzali na ulicu.

Pamätám si ako sme sa na manifestácii bavili s priateľom, že možno sme už aj ožiarení, možno sme v skutočnosti boli, ale nakoľko a ako občanov ožiarenie ovplyvnilo to sa už asi nezistí,“ spomína ďalej Richard Kafka.

Siedmeho mája vydala hlavná hygienička ČSSR vyhlásenie, že netreba mať obavy o zdravie, len nesmieme vyvolávať zbytočnú nervozitu. Zdôraznila, že všetky potraviny a voda sú neškodné včítane detského mlieka. Občania mohli voľne cestovať.

V Rakúsku obmedzili pohyb detí vonku, zákaz hrať sa v pieskoviskách, častejšie umývali ulice vodou. Vrcholom ignorácie nebezpečia pre ľudí bolo zorganizovanie cyklistických Pretekov Mieru s etapou na Ukrajine, spolu organizátorom bolo aj Československo. „Asi to bola najväčšia demonštrácia o "neškodnosti Černobyľu““ komentuje vtedajšie udalosti Richard Kafka

Aké boli merania v žiarskej kotline?

V stredoslovenskom kraji merala žiarenie pravidelne Krajská hygienická stanica v Banskej Bystrici a už 30. apríla namerala dvojnásobok žiarenia, po daždi sa žiarenie zvýšilo na päťnásobok, v niektorých oblastiach až na deväťnásobok.

Najvyššie hodnoty boli namerané v Novej Bani. Medzi lokality, ktoré boli výraznejšie kontaminované patrili okresy Dunajská Streda, Komárno a Žiar nad Hronom. V meste Žiar ani v hlinikárni však neboli prijaté žiadne zvláštne opatrenia.

V Selciach vylievali mlieko

Zaujímavú skúsenosť mal predseda družstva /JRD/ v Selciach pri Banskej Bystrici. Družstvo prevádzkovalo salaš na Donovaloch a tam pracovala vojenská jednotka s dozimetrami. Družstevníci priniesli drevo pre baču, ktoré v tom období poriadne zmoklo v Molči a Hrochoti, zmerali jeho rádioaktivitu a drevo bolo poriadne zamorené, nesmelo sa použiť a mlieko sa tak isto vylievalo. hovorí ďalej.

Huby rástli ako z vody :)

Možno najlepšie divadlo prišlo na jeseň, keď začali rásť hríby, vlastne začali rásť už koncom leta, ľudia nosili z lesa chrbtové koše. Zdôvodnenie bolo vysoká radioaktivita, samozrejme z Černobyľu.

Pravdou je, že huby koncentrujú v sebe radioaktívne látky, ale aj ťažké kovy a práve aj huby z okolia Žiaru obsahovali v tom roku rádioaktívne látky na hornej hranici hygienickej normy.

Aj keď odborníci namerali, že huby majú v jednom kilograme 4000 Bekerelov rádioaktívneho Cézia podľa ďalších hygienických noriem museli by sme zjesť asi 100 kilogramov húb, aby boli prekročené hygienické limity určené pre ľudský organizmus.

Je to veľmi polemická téma, lebo unikli aj ďalšie radioaktívne látky, napríklad Stroncium, ktorý má dlhodobejší účinok a stále sa nachádza v pôde.

Paradoxy doby: Sranda víťazí!

Hovorili sa, že pre ľudstvo sa Černobyľom začína nový vek a ľudstvo už po Černobyle nebude už nikdy také, ako bolo pred ním, zatiaľ sa to nepotvrdzuje. Záverom by som si dovolil jednu ironickú spievavanú básničku z tých čias:

Mladý Ivan z Černobyľu tak potešil svoju milú,
že po výmene kostnej drene
sexuje aj tri krát denne

To sme tu však mali rozmiestnené sovietské vojská a takáto pesnička bola akýmsi prejavom mnašej bezmocnosti,“ dodáva na záver Richard Kafka.

1. máj v Žiari nad Hronom za socializmu
8
Galéria
Foto: Richard Kafka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM