Barbara Dallosová Rôzne

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Hneď niekoľko obcí blízko nášho mesta skrýva vo svojich zákutiach prírodné bohatstvá, o ktorých mnohí nevieme, hoci ich máme pod nosom. Vybrali sme niekoľko najzaujímavejších prírodných unikátov regiónu. Poznáte ich?

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto
Zdroj: Dnes24.sk

Geologický úkaz ľudovo nazývaný kamenné more je v našom regióne unikátom nielen sám o sebe, ale i preto, že sa tu nachádza hneď na niekoľkých miestach. Jedným z našich kamenných morí je andezitové kamenné more v obci Malá Lehota. Jedinečný prírodný úkaz láka okoloidúcich, no najmä objektívy ich fotoaparátov. Andezitové kamenné more je národnou kultúrnou pamiatkou a má rozlohu 1,4 hektára.

Obľúbeným miestom, z ktorého sa dajú odniesť dojmy no i pekné fotky je tiež kamenné more vo Vyhniach. Rozlohou najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát je jedným z najstarších chránených území na Slovensku a je cenné predovšetkým pre svoju geologickú hodnotu.

Podobný prírodný úkaz ale nájdete i na opačnej strane od Žiaru nad Hronom. V obci Ihráč, zasadenej v Kremnických vrchoch, sa nachádza Ihráčske kamenné more. Geologická lokalita vyhlásená za prírodnú pamiatku má plošnú výmeru 2,2 hektára. V miestach kde dnes leží kamenné more kedysi vyúsťovala sopka a po stuhnutí andezitovej lávy vznikol útvar, ktorý sa teraz rozpadáva v prvej etape na veľké balvany.

Pre tých, ktorí sa na prírodu najradšej pozerajú z výšky, je skvelým tipom na výlet neďaleká Dolnoždánska skala, skrátene nazývaná len Ždánska skala. Ako už napovedá názov, cestu za výhľadom zo skalnatého návršia treba odštartovať v obci Dolná Ždaňa, hoci ďalšou z možností je vydať z Hornej Ždane. Na vrch vás zavedie žltá turistická značka a tam sa už len kocháte výhľadmi na Žiarsku kotlinu, Kremnické a Štiavnické vrchy a Vtáčnik.

V obci Vyhne nájdete okrem spomínaného kamenného mora ešte jeden skutočne nezvyčajný úkaz. Je ním Vyhniansky travertín. Travertínový stĺp s vodopádom je vysoký takmer štyri metre a vznikol usadzovaním sa travertínového vápenca zo silne vápencovej vody, vytekajúcej zo starej banskej štôlne. Lokalita je súčasťou náučného chodníka Andreja Kmeťa, ktorý bol v okolí obce vybudovaný.

To, že o jaskyni v našom regióne vie málokto, je zrejme i preto, že zatiaľ medzi turistické lákadlá nepatrí. Obec Malá Lehota, v ktorej sa Jazvinská jaskyňa nachádza, sa o sprístupnenie prírodnej pamiatky ešte len snaží. V súčasnosti sa čaká na posledné rozhodnutia jaskyniarov. Písali sme TU. Jaskyňa, do ktorej by sme mohli nazrieť už onedlho, je je zimoviskom chráneného netopiera Podkovára krpatého a iných druhov netopierov.

Na fotke: Andezitové kamenné more Malá Lehota

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM