Martin Károly Kremnica

Keď sa členovia bytového spoločenstva nevedia dohodnúť

Toto už pár rokov platí v prípade Ondreja Štefana, ktorý nevie nájsť spoločné riešenie s ostatnými vlastníkmi bytov v bytovom dome na Ulici Československej armády. Štefan sa do suterénneho bytu v tejto bytovke nasťahoval v roku 2004 a odvtedy intenzí

„Priesaky začali, keď spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB) vymurovalo oporný múr za domom. Tým pádom sa znemožnil odtok povrchovej vody pri prívalových dažďoch alebo pri topení snehu. Podzemná a povrchová voda nám presakuje do bytu. Poškodzuje bytové zariadenie a spôsobuje plesne, ktoré sú nebezpečné pre dýchacie cesty. Tento problém sa výrazne týka iba nášho bytu, pretože sa nachádza v suteréne. Rovnako sa závada prejavuje aj v spoločných bytových priestoroch a to na chodbe, v pivniciach a sušiarni,“ objasňuje Štefan.

Povinnosťou vlastníkov bytov je, aby udržiavali stav bytového domu v dobrom technickom stave. Pozemok okolo bytovky však patrí mestu Kremnica. V minulosti plánovalo SVB s výpomocou mesta realizáciu odvodnenia, drenážovania a izolácie. Prestavba sa však nekonala z dôvodu nevyhovenia technickým podmienkam, ktoré mesto určilo majiteľom bytov. V roku 2009 prišli členovia SVB s novou alternatívou, ktorá však podľa Štefana nie je dostačujúca. Bývalá predsedníčka SVB Jarmila Dragúňová dodáva: „Pristúpili sme k lacnejšej alternatíve. Keďže mesto momentálne nemá finančné prostriedky na výpomoc, rozhodli sme sa pre opravu podstienok a schodov. Problém s presakovaním vody by sa tým mal obmedziť. Čakáme už len na dobré počasie a pán Chromý začne s opravami. Ak táto úprava nebude spĺňať očakávané výsledky, máme právo na reklamáciu. Problém sa samozrejme bude riešiť, až kým sa nedorieši.“

„Ak ide o vážne ohrozenie, ohrozený má právo sa domáhať, aby súd uložil vykonať vhodné a primerané opatrenia na odvrátenie hroziacej škody,“ uvádza k prípadu JUDr. Lucia Koloňová. „Zároveň sa vlastník bytu môže obrátiť so žiadosťou o nápravu priamo na stavebný úrad. Ak vlastník stavbu riadne neudržiava, môže mu stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu. Užívatelia bytov a nebytových priestorov sú povinní umožniť vykonanie nariadenej údržby stavby,“ dodáva právnička pôsobiaca v Kremnici.

Najrozumnejšia cesta, ako docieliť technicky, zdravotne a bezpečnostne nezávadný stav bytu teda korení v konsenzuálnom dohovore všetkých členov Spoločenstva vlastníkov bytov.

SiMa

dom Kca
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM