Barbara Dallosová Správy

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiari, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiari, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Pohľad z výšky

Ľudia sa radi na svet pozerajú z výšky a vyhliadkové veže sú všeobecne veľkým turistickým lákadlom. Rozhľadňa na Krahuliach uspokojí aj náročnejších vyhliadkarov. 13,5 metrov dlhá vyhliadková vežu na Krahulskom štíte poskytuje krásny pohľad na mesto Kremnica a Kremnické vrchy, Žiarsku kotlinu, Turčiansku kotlinu a za pekného počasia tiež Štiavnické vrchy. Drevená veža sa teší obľube i v zime, kedy je prístupná na bežkách po upravenej Trati zdravia.

Nezvyčajné dielo prírody

V obci Vyhne nájdete jeden skutočne neobyčajný úkaz. Je ním Vyhniansky travertín. Travertínový stĺp s vodopádom je vysoký takmer štyri metre a vznikol usadzovaním sa travertínového vápenca zo silne vápencovej vody, vytekajúcej zo starej banskej štôlne. Lokalita je súčasťou náučného chodníka Andreja Kmeťa, ktorý bol v okolí obce vybudovaný.

Záhradka s dobrým srdcom

Ďalšou zo zaujímavostí, za ktorými zo Žiaru netreba chodiť ďaleko, je bylinková záhradka v obci Dolná Trnávka. Vďaka niekoľkým párom šikovných rúk funguje bylinková záhradka už niekoľko rokov. Bez nároku na honorár sa o ňu stará skupinka miestnych žien. V záhradke nájdete 40 druhov byliniek a slúži všetkým obyvateľom dedinky. Situovaná je hneď pri vstupe do dediny, na svahu, ktorý bol predtým zarastený. Písali sme tu: Parádny nápad, ktorý sa v obci stal tradíciou: Bylinky zo záhradky si obyvatelia môžu prísť natrhať zadarmo! FOTO

Hrob biskupa Baláža

Biskupa Rudolf Baláž patril medzi významné osobnosti slovenského spoločenského i duchovného života. V Nevoľnom, rodnej dedine biskupa, kde je aj podľa svojej poslednej vôle pochovaný, si jeho obyvatelia zvykli na časté návštevy miestneho cintorína. Život a pôsobenie Rudolfa Baláža boli úzko späté nielen s obcou Nevoľné. V našom regióne známy biskup niekoľko rokov spravoval i farnosť v Pitelovej. Miesto jeho posledného odpočinku je i niekoľko rokov po jeho smrti pietnym miestom, na ktoré chodia vzdávať úctu nielen miestni, ale i návštevníci obce.

Kaplnka od architekta šanghajských mrakodrapov

V neďalekej obci Vyhne, priamo v areáli vodného raja, sa nachádza objekt s unikátnym rukopisom architekta známeho v celosvetovom merítku. Je ním kúpeľná kaplnka, ktorá bola vybudovaná ešte v starých kúpeľoch na začiatku 20.storočia v novosecesnom slohu. Jej jedinečnosť spočíva i v tom že je to jediná stavba z kúpeľného areálu, ktorá zostala zachovaná po spomínanom ničivom požiari v roku 1945. Ako ukazujú posledné výskumy, kaplnka zasvätená Panne Márii Kráľovnej je pravdepodobne dielom banskobystrického rodáka Ladislava Hudeca, architekta, ktorý sa stal v celom svete známy najmä výborne vyriešenými mrakodrapmi v Šanghaji. Podľa jeho riešení vzniklo v Číne viac ako 60 mrakodrapov, niektoré boli postavené na bývalých močariskách.

Čítajte tiež:

V regióne pribudne nová vyhliadka: Vežu za desaťtisíce eur si vybrali samotní obyvatelia

Dianie v súťaži o najkrajšiu obec zarmúti mnohých: Dediny z nášho okresu? Až takto sa im nedarí…

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Nezvyčajná dedinská hymna, ktorá vás pobaví: Takto sa doťahovali Lovčania s obyvateľmi susedných dedín :)

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Mrazivé príhody z okolia Žiaru: Tajuplná chodba i Fuferenda lákajúca obete na detský plač!

Na fotke: rozhľadňa Krahule

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM