Martin Károly Rôzne

Kino ZADARMO, Envirofilm aj v Kremnici

Od pondelka do piatka je aj kremnické kino Akropola zapojené do medzinárodnej prehliadky filmov súvisiacich s ochranou životného prostredia. Rekordných 179 filmov prihlásili filmári z 32 krajín. Pozrite si kompletný program.

[color=#cc0000]­[size=14]Envi­rofilm v ďalších mestách[/size][/co­lor] V pondelok 14. mája, sa v ôsmich slovenských mestách začne 18. ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2012. K pôvodným dvom festivalovým mestám, Banskej Bystrici a Zvolenu, v ktorých mal festival v roku 1995 svoju premiéru, postupne pribúdali ďalšie – Banská Štiavnica (1999), Kremnica (2007), Krupina (2010) a v tomto roku sú to mestá Košice, Skalica a Poltár. [color=#cc0000] [size=14]Rekordný ročník[/size][/co­lor] Tento rok filmári z 32 krajín sveta prihlásili do súťaže 179 filmov, čo je v histórii festivalu rekordný počet. Slovensko sa do súťaže zapojilo s 31 filmami, po prvý raz sa festivalu zúčastňujú aj filmári z Palestíny. Výberová komisia nominovala do hlavnej súťaže 57 dokumentov od autorov z 19 krajín sveta. Detská porota zasadne počas festivalu, v stredu 16. mája. Ceny autorom víťazných filmov budú odovzdané na záverečnom slávnostnom ceremoniáli v piatok 18. mája na Radnici v Banskej Bystrici, jednu z cien odovzdá aj kremnická primátorka Zuzana Balážová.

[size=14][color=#cc0000]­Diskusie s odborníkmi už od pondelka[/color][/si­ze] Filmovú časť festivalu každoročne obohacujú sprievodné podujatia vo všetkých festivalových mestách. Návštevníkov festivalu čaká v pondelok v aule kremnického gymnázia diskusia s Davidom Barnom – hovorcom národných parkov USA. V minulosti viedol dve expedície cez Antarktídu na Južný pól, pracoval ako geológ a testoval vzorky mangánovej kôry z morského dna. Rok žil na atole Midway v Tichom oceáne s viac než dvomi miliónmi morských vtákov. [size=14][color=#cc0000] Zapojí sa aj žiarska hvezdáreň[/co­lor][/size] Bohatý celodenný program je pripravený aj v utorok, kedy od rána budú žiaci základnej školy na ulici P. Križku prezentovať svoje eko aktivity a v prípade slnečného počasia bude pre verejnosť pripravené pozorovanie slnka ďalekohľadom krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

Od jedenástej začne program organizovaný zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Okrem hier pre mladých nadšencov budú pripravené ekologické demonštrácie a pokusy, interaktívne divadelné predstavenie, trh eko nápadov, prednáška, aj neformálna diskusia. [size=14][color=#cc0000] Michalica zasadí strom[/color][/si­ze] O štrnástej hodine primátorka mesta spolu s hosťami Petrom Zsapkom – vedúcim komunikačného oddelenia Zastúpenia Európskej komisie a majstrom Petrom Michalicom slávnostne zasadia stromy v areáli materskej školy na Dolnej ulici.

Podľa Dušana Chrenka, vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, projekt „EÚ záleží na tom, eko žijeme“ prinesie jednu z najdôležitejších európskych tém – ochranu životného prostredia. „Verím, že vďaka nemu získate veľa praktických informácií a rád ako zachovať zdravé životné prostredie aj pre ďalšie generácie. Okrem toho však dúfam, že táto spoločná iniciatíva európskych a slovenských inštitúcií pomôže ľuďom pochopiť, ako blízko je niekedy ten "Brusel“ každému z nás."

Utorkový program vyvrcholí pásmom filmov Viktora Kubala, v rámci ktorého bude premietnutý jeho celovečerný film Zbojník Jurko.

Vo štvrtok sprievodným podujatím prispeje už tradične aj Knižnica Jána Kollára v Kremnici, programom Chráňme život na modrej planéte a akciami, stretnutím so zoológom, sokoliarmi a ich zverencami.

[link=http://111­5.sk/index.php?op­tion=com_conten­t&view=article&id=315:14–18-maj-envirofilm-2012&catid=36:ak­cie][size=15]Kom­pletný program ENVROFILMU v Kremnici[/si­ze][/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM