Kultúra Rôzne

Klenot z nášho regiónu: Stáročný organ už nevydá hlásku, bojuje o záchranu

Organ si môžu návštevníci prezrieť, aby ale vedeli ako hrá, musia im múzejníci pustiť reprodukovanú ukážku. Historický kúsok chcú zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Klenot z nášho regiónu: Stáročný organ už nevydá hlásku, bojuje o záchranu
Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone

Kaplnka svätoantonského kaštieľa ukrýva najmenší organ a jediný zachovaný truhlicový organový pozitív na Slovensku. Na opravu tohto unikátneho nástroja pochádzajúceho z druhej polovice 17. storočia sa aktuálne múzejníci zo Svätého Antona snažia získať grantové prostriedky.

,,Organ môžu počas prehliadky kaštieľa obdivovať aj návštevníci. Je vystavený, počas prehliadky púšťame reprodukovanú hudbu, aby vedeli, ako hrá," priblížila Jana Slaná z Múzea vo Svätom Antone.

Organ sa pôvodne používal ako sprievodný hudobný nástroj na náboženských procesiách, počas ktorých ho spolu s organistom nieslo na nosidlách niekoľko ľudí. Vďaka tomu mohol organista neustále svojou hrou sprevádzať spev pútnikov. Nástroj od neznámeho autora bol pôvodne postavený pre hrad Čabraď, odkiaľ ho Koháryovci preniesli do kaštieľa.

Unikátny antonský organ pochádza z druhej polovice 17. storočia.
Unikátny antonský organ pochádza z druhej polovice 17. storočia. / Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone

Aktuálne sa nástroj dlhé obdobie nepoužíva, čo má vplyv na jeho zvuk. Podľa Slanej je potrebné opraviť ho zvonka aj zvnútra. Obnovu potrebuje skriňa nástroja, ktorá má neštýlovú premaľbu. Múzeum vo Svätom Antone chce prostriedky na jeho obnovu získať prostredníctvom grantovej schémy Nadácie VÚB. Tá vyhlásila 9. ročník súťaže, prostredníctvom ktorej môže verejnosť hlasovaním rozhodnúť, ktorý z deviatich organov bude zreštaurovaný vďaka grantu vo výške 30 000 eur. Myšlienku je možné podporiť zahlasovaním na stránke nadácie do 25. februára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM