Martin Károly Kultúra

Klenoty Kremnice

Výstava fotografií s názvom „Klenoty Kremnice - chránené územia, stromy, živočíchy a rastliny Kremnice a okolia“ potrvá už len do konca septembra.

Výstavu fotografií k téme ochrany prírody a rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov Kremnických vrchov mohli záujemcovia vidieť od 27.júna 2011 v Galérii Archív na Štefánikovom námestí v Kremnici.

Kremnické vrchy sa roky opisujú ako pohorie s pomerne nízkou druhovou rozmanitosťou, živočíchov a rastlín. Nie je to však pravda. Aj toto pohorie má svoje skvosty. Práve tieto som verejnosti predstavil vo svojej výstave fotografií“ upresňuje autor výstavy Jaroslav Slašťan.

Nie som profesionálny fotograf. Mnohým fotografiám chýba hĺbka, či ostrosť. Majú skôr dokumentačný význam, pretože som v 5 rokoch zachytával u nás voľne žijúce živočíchy a rastliny. Teda všetky druhy na fotografiách sú z voľnej prírody a snažil som sa ich zachytiť v ich prirodzenom prostredí a pri ich prirodzenej činnosti. Fotografovanie rastlín má oproti fotografovaniu zvierat veľa výhod. Rastliny nikam neutekajú, trpezlivo vás na lokalite čakajú celé roky, nehryzú a príjemne voňajú.“ pokračuje Slašťan.

Do mikroregiónu Kremnica nezasahuje nijaký národný park ani chránená krajinná oblasť, takže jeho prírodné hodnoty zatiaľ nie sú chránené vo forme veľkoplošného chráneného územia. Najcennejšie lokality sa chránia vo viacerých maloplošných územiach. Jedinečnosť tohto územia už v minulosti vyvolala snahy o vytvorenie Chránenej krajinnej oblasti za účelom záchrany celého komplexu prírodných ekosystémov. Návrh na zriadenie CHKO Kremnické vrchy zasahoval do okresov Žiar nad Hronom, Martin, Banská Bystrica a Zvolen a celkovou výmerou 20 370 hektárov sa radil medzi menšie. V okresoch mal zasahovať do katastrálnych území obcí Hronská Dúbrava, Trnavá Hora, Klačany, Ihráč, Nevoľné, Kremnica, Krahule a Kremnické Bane. Návrh v roku 1993 spracovala Slovenská agentúra životného prostredia / SAŽP /, pobočka v Banskej Bystrici a bol zaradený medzi „Územia s predpokladom na vyhlásenie za chránené územia v zmysle zákona NR SR č. 287/1994 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v kategóriách národný park a chránená krajinná oblasť“. Návrh ale neprešiel.

Unikátna výstava potrvá do konca septembra v Galérii Archív, kde ju môžete vidieť denne od 16.00 – 19.00 hodiny.

Chcel by som upozorniť a pozvať ešte na výstavu pedagógov a deti základných a stredných škôl a školských zariadení v Kremnici a blízkom okolí. Je dôležité verejnosti a teda aj deťom predstaviť chránené druhy, s ktorými sa môžu v okolitej prírode stretnúť, aby sa predišlo ich možnému ničeniu a teda aj týmto spôsobom by som chcel prispieť k ich ochrane. Rád by som sa poďakoval sponzorovi výstavy firme Lukromtel, s.r.o., občianskemu združeniu Cremnicium za poskytnutie priestorov, pánovi Lackovi za sprievod výstavou, firme Boostroad, s.r.o., za výrobu pútačov a internetovému portálu Žiar24 a regionálnemu týždenníku MY NOVINY ŽIARSKEJ KOTLINY za mediálne partnerstvo.“ uzatvára Slašťan.

Klenoty Kremnice
33
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM