Martin Károly Kultúra

Kniha spomienok na povojnové roky prilákala na krst takmer 200 ľudí

Za veľkého záujmu Banskoštiavničanov uviedli 8. decembra večer do života v poradí už druhý diel trilógie slovenského fotografa a publicistu Vladimíra Bártu s názvom Ako sme tu žili.

Podobne ako v prvej časti, ktorá vyšla pred rokom, aj v tejto približuje život v tomto historickom meste od skončenia 2. svetovej vojny, až po nežnú revolúciu v roku 1989.

Bol som prekvapený, s akým ohlasom sa stretla prvá časť knihy, ktorú sme zostavili, vydali a uviedli do života len v užšom kruhu publicistov,“ povedal TASR Bárta. Úspech prvej knihy a množstvo spomienok pamätníkov ho presvedčili, že v mapovaní povojnového života B. Štiavnice treba pokračovať.

Spomienky Štiavničanov na udalosti v časoch „budovania krajších zajtrajškov“ ilustroval v knihe autentickými dokumentárnymi a reportážnymi čiernobielymi i farebnými fotografiami. Vzniklo tak svieže, humorne ladené knižné dielo, ktoré obsahuje vyše 300 fotografií a 90 príbehov zo spomienok vyše 40 občanov mesta.

Na včerajšom uvedení knihy do života si takmer 200 obyvateľov Banskej Štiavnice vypočulo príbehy z novej publikácie. Ich čítanie dokresľovalo premietanie autentických snímok, na ktorých sa našlo viacero Banskoštiavničanov.

Keďže materiálov i nezmapovaných úsekov nedávnej histórie je stále dosť, Bárta je rozhodnutý vydať o rok poslednú časť spomienok.
Vladimír Bárta starší vydal doteraz najviac reprezentačných obrazových kníh o Slovensku. Do dnešného dňa je ich už 113.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM