Martin Károly Samospráva

Komunálne voľby sa blížia: Pozrite si ako prví, kto chce miešať karty

Termín komunálnych volieb sa nezadržateľne blíži. Už o necelých 8 mesiacov, si budeme vyberať nového primátora či poslancov. Možným kandidátom na najvyšší mestský post sme položili jednoduchú otázku: Vylučujete alebo nevylučujete, že budete kandidovať na primátora? Pozrite si odpovede...

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby sa blížia: Pozrite si ako prví, kto chce miešať karty
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Predvolebné témy sa postupne objavujú už aj v komunálnej politike. Začínajú sa skloňovať rôzne mená, vznikajú nové frakcie a zoskupenia. Aj keď ide často len o špekulácie, snažili sme sa pomerne neprehľadnú situáciu vyčistiť jednoduchou otázkou: Vylučujete, alebo nevylučujete, že budete kandidovať na post primátora v tohtoročných komunálnych voľbách?

Roztrieštená Kremnica

Už v predchádzajúcich komunálnych voľbách mala Kremnica rekordný počet kandidátov na post primátora. O stoličku sa vtedy bilo 12 uchádzačov. V týchto voľbách bude pravdepodobne situácia podobná.

V kuloároch sa začínajú spomínať mená viacerých poslancov ale aj nových kandidátov. Oslovili sme preto viacerých možných uchádzačov, je ale isté, že sme nemohli osloviť všetkých. Niektorí zas na otázky neodpovedali. Ide o predbežný zoznam, ktorý sa samozrejme môže časom meniť a dopĺňať. Pozrite, kto chce miešať karty.

Kandidatúru vylučujú

  • Viera Mišíková, poslankyňa MsZ: Pre mňa je odpoveď jasná – nie nemienim kandidovať na post primátora.
  • Beata Kirková, poslankyňa MsZ: Nehodlám kandidovať na post primátora v najbližších komunálnych voľbách. Ani som v týchto intenciách neuvažovala. Rada však podporím odborne zdatného, slušného, morálneho, komunikatívneho a sympatického kandidáta, ktorý bude srdcom i dušou v Kremnici a dokáže dodržiavať dohody a rešpektovať vôľu väčšiny.
  • Ivan Petráš, poslanec MsZ: Nebudem kandidovať na primátora, ale rád mestu pomôžem! Nakoniec sa snažím už dávno, len možno bez efektu, škoda. Ale nevzdávam to :) vylučujem, že by som kandidoval za primátora v jesenných voľbách.
  • Karol Mutňanský, riaditeľ Mestské lesy: Kremnica: Myslím, že pre naše mesto môžem byť osožnejší aj iným spôsobom.A každý súdny človek by mal reálne zvážiť svoje ambície.
  • Ľuboš Kürthy, OZ Kremnica nad Zlato: Čo sa týka mojej osoby, myslím že skôr nie. S takýmto nápadom som ani nepracoval. Nemám ani ambície pracovať v regionálnej politike, pretože som dosť pracovne vyťažený. Nie je moja životná priorita byť primátorom Kremnice. Mestu rád pomáham ale iným spôsobom.
  • Jaroslav Slašťan, poslanec MsZ: Na post primátora mesta kandidovať nebudem. Ak bude treba podporím silného a schopného kandidáta, lebo viem, že cena nového primátora, ochotného spolupracovať s poslancami a občanmi mesta, schopného dodržiavať dohody môže byť v názorovo rozdelenej Kremnici veľká. Lepšie povedané, veľmi veľká. Svoje schopnosti a vedomosti určite ponúknem občanom Kremnice ako kandidát na poslanca."

Nepotvrdili, ani nevylúčili

  • Zuzana Balážová, primátorka Mesta Kremnica: Na 99% som rozhodnutá, že už nebudem kandidovať na primátorku. Som už veľmi unavená.
  • Lujza Pračková, poslankyňa MsZ: V tejto chvíli je ešte predčasné o tom hovoriť. Voľby sú ešte ďaleko.
  • Igor Kríž, viceprimátor mesta: Môj záujem pracovať v štruktúrach samosprávy je naďalej, na akých pozíciách, to ukáže budúcnosť. Špekulovať o kandidatúre na funkciu primátora je v súčasnosti veľmi predčasné.
  • Peter Neuschl, kandidát v predchádzajúcich voľbách: Nikdy nehovorím nikdy.

Toto sú zatiaľ možní kandidáti

  • Marián Vojtko, poslanec MsZ: Nakoľko bol výsledok posledných volieb na post primátora taký, aký bol, je pre mňa dosť zaväzujúci a v tejto chvíli môžem potvrdiť fakt, že hodlám kandidovať na post primátora v najbližších komunálnych voľbách. Nijak sa tým netajím a moje okolie o tom vie. Pravdepodobne bude pre viacerých, ktorý uvažujú o svojej kandidatúre, zavčasu o tom otvorene informovať. Je možné, že aj ja v priebehu najbližších mesiacov prehodnotím svoj terajší postoj a odhodlanie a napokon bude všetko inak, avšak dnes je to tak, ako som napísal.
  • Klára Popová, poslankyňa MsZ: Nevylučujem.
  • Norbert Boldiš, poslanec MsZ: Nevylučujem. Sú ľudia, ktorí sa ma snažia prehovárať a musím sa priznať, že na dosť percent ma už aj prehovorili. Ale stať sa ešte môže kadečo…
  • Vladimír Hudec, kandidát v predchádzajúcich voľbách: Nevylučujem a je to dosť pravdepodobné, že budem kandidovať.
  • Alexander Ferenčík, kandidát v predchádzajúcich voľbách: Nevylučujem to.

Žiar24 podobným spôsobom spracuje aj kandidátku v Žiari nad Hronom. Sledujte nás aj naďalej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM