Barbara Dallosová Samospráva

Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Žiar od roku 1990?

15. november. To je deň, kedy rozhodneme o poslancoch, ale aj prvom mužovi nášho mesta. Tých sa od revolúcie vystriedalo už niekoľko. Pripomeňte si to spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Žiar od roku 1990?
Foto: Barbara Dallosová

Tri obdobia – traja muži

Prvým porevolučným primátorom nášho mesta bol Marián Futák, povolaním ekonóm. Ten do úradu nastúpil v roku 1990. Na čele mesta stál jedno volebné obdobie. V roku 1994 ho vystriedal veterinárny lekár Jaroslav Cíger. Cíger šéfoval mestu rovnako štyri roky. Jeho nástupcom sa po voľbách v roku 1998 stal právnik Márius Hrmo. Ako jeho dvaja predchodcovia, primátoroval tiež len jedno volebné obdobie.

Žiarska rarita

Primátorom, ktorý bol od deväťdesiateho roku doposiaľ v úrade najdlhšie, bol podnikateľ Ivan Černaj. Zvolili sme si ho v roku 2002, odvtedy vyhral ešte dvoje komunálne voľby. A hoci troje voľby by sa mali rovnať trom funkčným obdobiam na čele mesta, v Žiari to bolo inak. Po nečakanom odstúpení Ivana Černaja v roku 2012, uprostred jeho funkčného obdobia, ho zastúpil Peter Antal. Ten si následne získal dôveru Žiarčanov v doplňujúcich voľbách a primátorom je aj v súčasnosti.

K urnám už o dva týždne

Sobota 15. novembra dá Žiarčanom opäť šancu prejaviť svoj názor. Peter Antal sa ako nezávislý pokúsi svoj titul obhájiť, konkurovať mu pritom budú dvaja protikandidáti. Podnikateľ Miroslav Grznár nominovaný stranou SIEŤ a konštruktér Radovan Jakúbek za stranu Ľudová strana Naše Slovensko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM