Marcel Páleš Správy

Konečne! Chrípka už ustupuje, koho v kraji trápi najviac?

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom klesol. Počet prípadov je však stále vyšší, ako bol vlani v tom istom čase.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! Chrípka už ustupuje, koho v kraji trápi najviac?
Zdroj: TASR

Vyučovanie sa rušiť nemuselo

Aj keď sa v 14. týždni nevyskytol ani jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), a dokonca nie je v banskobystrickom kraji pre chrípku prerušené vyučovanie ani v jednej škole, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica hlási za okres Banská Bystrica výskyt chrípky typu B u troch detí v Detskom domove na Kollárovej ulici č. 29.

„Z celkového počtu 47 exponovaných, ochoreli tri deti (r. nar. 2007, 2009 a 2011). Klinické príznaky boli hlavne horúčka 40°C, ktorú sa nedarilo znížiť ani antipyretikami a kašeľ. Všetky tri deti boli hospitalizované v DFNsP v B. Bystrici. Očkované proti chrípke nebolo ani jedno dieťa, pričom všetky tri malli rizikové faktory– detská mozgová obrna, epilepsia, tracheostómia,“ informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v B. Bystrici Mária Tolnayová.

Najviac chorých v Lučenci a v Bystrici

Epidemiológovia (RÚVZ) v B. Bystrici evidujú v hodnotenom týždni takmer 5400 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1522 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 14. kalendárnom týždni najvyšší v okrese Lučenec (868), Banská Bystrica (728), Rimavská Sobota (607) a ale aj v okresoch Žarnovica, Brezno a Veľký Krtíš. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Revúca, Banská Bystrica a Lučenec.

Najzdravší sú seniori

Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (71 prípadov), v 36 prípadoch zápalmi stredného ucha a 30 prípadoch zápalom pľúc. „Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi,“ uviedla Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM