Martin Károly Správy

Koniec vychádzok na kopec za dedinou: V Kunešove majú signál :)

Kunešovčanov trápil dlhé roky zlý mobilný signál. V obci mali problém aj s internetom. Aby sa niekam dovolali, museli s telefónom utekať na kopec pri dedine. Starosta dokonca kvôli tomu schudol.

Ilustračný obrázok k článku Koniec vychádzok na kopec za dedinou: V Kunešove majú signál :)
Zdroj: TASR

Ako uviedol starosta obce Ján Ihring, vždy keď zazvonil telefón, museli obyvatelia utekať na kopec za dedinou, či na blízky svah, aby mohli vôbec telefonovať. „Priamo v dedine bol signál zlý. Na druhej strane som však ja napríklad aj kvôli behaniu na kopec schudol,“ doplnil s tým, že problém nebol len s mobilným signálom, ale aj s internetovým pripojením. „Kvôli posielaniu dokumentov, napríklad výkazov do poisťovne, sme museli chodiť do susednej dediny a e-mailovú poštu mi naťahovalo aj niekoľko hodín,“ vysvetlil.

Problém vyriešil stožiar

Problém s internetovým pripojením vyriešila v obci minulý rok firma, ktorá tu nainštalovala stožiar. „Následne som aj osobne žiadal operátorov, aby na tento stožiar nainštalovali svoje zariadenie. Pomohol až Orange, ktorý v decembri minulého roka zabezpečil pokrytie mobilným signálom,“ doplnil Ihring. Alexandra Piskunová z uvedenej spoločnosti vysvetlila, že firma minulý rok v obci nainštalovala tzv. repeater, teda opakovač signálu, čím sa výrazne zlepšilo pokrytie signálu v obci. „Sme radi, že to občania aj reálne zaznamenali a vďaka posilnenému signálu môžu naše služby naplno využívať,“ doplnila.

Nie všetci operátori vyhoveli

Hovorca pre technológie a siete Slovak Telekom (ST) Tomáš Palovský sa na margo signálu v obci vyjadril, že ST pokrýva GSM sieťou 98,9 % populácie a 90,6 % územia Slovenskej republiky. „Nepokryté alebo slabšie pokryté ostávajú len tie lokality, na ktorých je pokrytie ťažko realizovateľné z geografického dôvodu, alebo vzhľadom na prevádzkový potenciál nedáva ekonomický zmysel. Pri pokrývaní miest signálom sa prihliada na efektívnosť a rentabilitu výstavby jednej alebo viacerých základňových staníc,“ doplnil.

Hovorkyňa s.r.o. Telefónica Slovakia Martina Jamrichová uviedla, že spoločnosť Kunešov na svojej mape eviduje, no v krátkodobom horizonte sa žiaľ obec nenachádza na zozname obcí, ktorých sa pokrývanie ich sieťou týka.

Problém aj s pevnou linkou

Podľa slov starostu Kunešova sú zatiaľ ľudia v obci so signálom spokojní, no trápi ich signál pevnej linky. V obci totiž býva veľa starších občanov, ktorým z času na čas treba volať sanitku. Samospráva už posielala aj žiadosti na vyriešenie tohto problému, zatiaľ im však nebolo vyhovené.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM