Barbara Dallosová Správy

Kostol zo zmiznutej dedinky zničilo počasie i vandali: Investujú doň tisíce eur, stačiť to ale nebude

Kostol je jednou z posledných spomienok na dedinku, ktorú z mapy vymazala ekologická havária pri výstavbe žiarskeho závodu. Počasie a vandalizmus ho ale nešetrili.

Ilustračný obrázok k článku Kostol zo zmiznutej dedinky zničilo počasie i vandali: Investujú doň tisíce eur, stačiť to ale nebude
Zdroj: TASR

Občianske združenie Horné Opatovce chce obnoviť vitráže na kostole sv. Vavrinca v bývalej obci Horné Opatovce pri Žiari nad Hronom. Združeniu sa na tento účel podarilo získať dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 12 000 eur. Ako uviedol predseda združenia Štefan Skladan, vitráže sú v súčasnosti v zlom stave. Niektoré sú porozbíjané, časti z nich chýbajú. Pod od ich zlý stav sa podpísalo počasie, ale aj vandalizmus.

Za získané prostriedky sa podľa jeho slov všetky vitráže obnoviť nepodarí. Na začiatok ich budú musieť demontovať a nahradiť iným materiálom tak, aby bol kostol chránený pred vtáctvom či počasím. ,,Keďže máme namiesto 19 000 eur iba 12 000 eur, ešte sa ukáže, pre aký postup sa rozhodneme," podotkol s tým, že združenie sa bude snažiť získať na ich obnovu ďalšie prostriedky.

Kostol sv. Vavrinca je v súčasnosti jednou z posledných spomienok na bývalú obec Horné Opatovce. Tá bola zrušená v roku 1969 pre ekologickú haváriu spôsobenú výstavbou a činnosťou žiarskeho závodu ZSNP. O zachovanie kultúrneho dedičstva obce sa dlhodobo snaží OZ Horné Opatovce, ktoré každoročne organizuje stretnutie rodákov či brigády na kostole a miestnom opatovskom cintoríne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM