Barbara Dallosová Správy

Krajský súd rozhodol: Elektráreň pri Šášove sa pravdepodobne tak skoro stavať nebude!

Ťahanice okolo stavby malej vodnej elektrárne (MVE) pri Šášovskom Podhradí pokračujú. Investorská firma nesmie podľa krajského súdu stavať, kým nezdokladuje vplyv projektu na životné prostredie. Elektráreň na Hrone teda pravdepodobne len tak zo dňa na deň nenarastie...

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd rozhodol: Elektráreň pri Šášove sa pravdepodobne tak skoro stavať nebude!
Zdroj: TASR

Šášovské Podhradie bolo v posledných mesiacoch často skloňované v súvislosti s vodnou elektrárňou. Nová stavba na Hrone však dvíhala občianskym iniciatívam žlč. O rozruchu okolo výstavby v Šášove sme písali TU.

OZ Hron pre slobodné rieky neváhalo protistranu žalovať. Rozhodnutie súdu je jasné. Na teraz má občianske združenie nad bystrickým Odborom výstavby a bytovej politiky vyhrané. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici Niny Spurnej bolo rozhodnutie odboru výstavby súdom zrušené.

To, čím sa bojovníci proti elektrárni oháňali, bolo najmä životné prostredie. A to podľa hovorkyne súdu rozhodlo. ,,Podstatnou náležitosťou návrhu na vydanie rozhodnutia na umiestnenie stavby je aj záverečné stanovisko o posúdení vplyvov stavby alebo činnosti na životné prostredie,“ vysvetlila.

,,Krajský súd dospel k záveru, že nebolo možné sa uspokojiť s takýmto podkladom ohľadom posúdenia vplyvov na životné prostredie a teda rozhodnutie bolo vydané bez posúdenia vplyvov na životné prostredie. Krajský súd rozhodnutie žalovaného dňa 19.3.2014 zrušil a vrátil žalovanému na ďalšie konanie," dodáva Spurná. Podľa súdu sa medzičasom sprísnila štátna legislatíva.

Oslovili sme dotknuté strany, téme sa budeme venovať aj ďalej.

Písali sme tiež: Ďalšia vodná elektráreň na Hrone: Budú kvôli nej musieť preložiť koryto rieky?

Čítajte tiež: Boj proti výstavbe elektrárne: Rozhodnutie súdu starosta Trnavej Hory za víťazstvo nepovažuje

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM