Martin Károly Rôzne

Kráľom smädného leta bude Radler

Pivným hitom slovenského leta sa stáva Radler. Tento zlatistý mok zmiešaný s rôznymi príchuťami bol pritom donedávna obľúbený najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Pre našincov bola chuť Radlera skôr exotickým výstrelkom. Časy sa však menia a o Radl

/PR/ oci pôvodne bol tento nápoj podávaný ako čerstvo načapované pivo zmiešané s limonádou, najnovšou módou medzi pivármi je Radler s rôznymi príchuťami. Skúšali ste už Radler s príchuťou limetky, maliny alebo dokonca zázvoru?

Kolískou Radlera je mekka svetového pivovarníctva Bavorsko. Táto nemecká spolková krajina hraničí na severe s ďalšou baštou svetoznámych pivných značiek – Juhočeskom. Obe územia sú vzájomne prepojené rozľahlými lesmi Šumavy a Schwarzen Waldu posiatymi stovkami kilometrov cyklistických trás. A podľa legendy práve vysmädnutí cyklisti prispeli k zrodu Radlera.

Pivárska legenda hovorí, že niekedy v minulom storočí dorazila pedálovaním zmorená skupina jazdcov do istého bavorského pohostinstva s vytúženým cieľom dať si zopár správne orosených. No miestny krčmár nemal dosť piva a tak im svoje posledné zásoby zmiešal s malinovkou. Nápoj cyklistov osviežil, navyše im aj zachutil a vrátil sily. Pri ďalšej návšteve hostinca si Radlera, v preklade „cyklistu“, pýtali opäť. Tak sa náhodou zrodil nový fenomén, ktorý po sto rokoch postupne opantáva svet pivárov aj v našich končinách. [size=16] Pestrosť je v móde[/size]

Hoci pivovary zatiaľ väčšinou ostávajú pri tradičnom Radleri, experimentovať s chuťou sa neboja v pivovare Steiger. Radler z Vyhní, vyrábaný s využitím čisto prírodných zložiek, ponúka smädným našincom hneď tri príchute. „Ľudia u nás i v zahraničí si radi vyberajú, preto sme sa rozhodli ponúknuť im Steiger Radler s príchuťou limetky, maliny a zázvoru. Je možné si ich kúpiť v obchodných sieťach Kaufland, Billa, Hypernova a Tesco,“ povedal generálny riaditeľ Steigeru Jaroslav Vysloužil.

Klasický citrusový Radler ponúka napríklad Heineken, Staropramen, či Urpiner. Nadnárodná skupina SAB vyrába pre slovenský a český trh dva druhy nápojov pod označením Frisco a Redd’s. V týchto dvoch prípadoch však nejde o klasický Radler, ale o sladový nápoj bez chmeľu, ktorý je základnou surovinou pri výrobe piva. Ak sa však dostanete napríklad k švédskym Radlerom, pestrosť príchutí vás tiež príjemne prekvapí. Napríklad aj príchuťou Hjortronu, teda na severe krajiny hojne rastúceho druhu moruše.

[size=16]Čapovaný Radler [/size]

S touto novinkou prišiel ako prvý pivovar Steiger len v minulom roku. Pritom v súčasnosti už cez výčapy mesačne predáva približne 100-tisíc pív. A ako jediný slovenský pivovar ho zákazníkom od začiatku ponúka v troch príchutiach. Tento zlatistý nápoj s nízkym obsahom alkoholu si môžu jeho milovníci aj naďalej vychutnávať v najhorúcejších dňoch na obľúbených terasách, pri grilovačkách, v prírode, na kúpaliskách či žúroch.

Čapovaný Radler je fantastická alternatíva najmä pre veľké letné hudobné festivaly a ďalšie spoločenské podujatia pod holým nebom, pretože v sebe spája čerstvosť limonády s jemnou pivnou chuťou s nízkym obsahom alkoholu,“ vysvetľuje Jaroslav Vysloužil. Radler sa tak stáva vhodným nápojom pre výdatné doplnenie tekutín a potrebnej energie.

[size=16]Čo robí Radler kvalitným?[/size]

Podobne ako pri víne, koňaku či vodke, aj o kvalite Radlera rozhoduje viacero faktorov. Napríklad v pivovare Steiger pracoval Ing. Daniel Vopát dva roky na tom, aby bola čírosť stabilná, maximálne s jemným opálom a aby bola zachovaná skutočná chuť piva.

Dôležitá je samozrejme starostlivosť, s akou je nápoj pripravovaný, balený a podávaný. Tradične vyrobené pivo musí najskôr dostatočne dlho zrieť, aj dva mesiace. Až potom, ako dozrie, je z neho možné namiešať Radler. Takto to robí Steiger, najstarší pivovar na Slovensku, ktorý vznikol v roku 1473, teda 20 rokov pred tým, ako Krištof Kolumbus objavil Ameriku.

Pre dlhšiu čerstvosť a zachovanie jemnej chuti Radlera je dôležitý aj obal, ktorý zabraňuje prenikaniu priamych slnečných lúčov. „Fľaše sme natiahli do špeciálnych fólií s UV lakom, čo pomáha udržať vysokú kvalitu piva. Steiger Radler takto získal aj moderný dizajn,“ vysvetlil Jaroslav Vysloužil.

Bez ochutnania však svoj obľúbený Radler nespoznáte. Teraz je tá správna doba. Radler je novým fenoménom v celej Európe a jeho obľúbenosť rastie najmä v letných mesiacoch počas horúčav. Vďaka nízkemu obsahu alkoholu a rozmanitej chuti totiž poskytuje vysmädnutým športovcom i nešportovcom nielen sviežosť a pohodu, ale aj potrebnú dávku energie. Práve pre tieto vlastnosti si ho zamilovali klasickí pivári, dokonca i dámy a mladá generácia.

Radler
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM