Martin Károly Rôzne

Kremnica je bez lekárne

Prvého júna 2011 sa do histórie Kremnice zapíše ako deň, kedy zatvorili poslednú lekáreň v meste. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Mariána Vojtka nemilú situáciu spôsobila i zlá komunikácia vedenia mesta s vybraným poskytovateľom novej prevádz

[size=18]Náhradné riešenie hľadajú poslanci[/size]

Vedenie mesta Kremnica sa o zatvorení lekárne dozvedelo uplynulý pondelok, teda len dva dni pred koncom lekárne Dukát v priestoroch polikliniky. Podľa vyjadrenia tlačového tajomníka Kremnice Silvera Jurtinusa sa pre občanov mesta, ktorý si lieky nevedia zabezpečiť inak, chystá náhradné riešenie. Aké, to doteraz nevie: „Teraz neviem, ako bude systém fungovať. Jediné, čo viem, že to bude v priestoroch polikliniky,“ reagoval tlačový tajomník. O niečo múdrejší už bol poslanec MsZ Marián Vojtko: „Snažíme sa teraz zabezpečiť vydávanie liekov tak, že jeden deň donesie pacient recept a na druhý deň si príde lieky vyzdvihnúť.“ Nevedomosť tlačového tajomníka ho neprekvapila: „Nie je to aktivita pani primátorky, ale poslancov a viceprimátorky Lujzy Pračkovej,“ hovorí Vojtko. Podľa oficiálneho vyjadrenia na internetovej stránke Kremnice by malo mesto začať poskytovať náhradný systém od nasledujúceho pondelka (6.6.2011).

[size=18]Problémy s lekárňou v Kremnici trvajú dlhšie[/size]

Problémy s výdajom liekov a fungovaním lekárne v Kremnici pretrvávajú už nejaký čas. Dôvodom sú finančné problémy spoločnosti Cityfarma, ktorá prevádzkovala obe dnes už zatvorené lekárne v meste. Na túto skutočnosť upozorňovali poslanci vedenie mesta niekoľkokrát. Na minuloročnom októbrovom zastupiteľstve sa nakoniec po mnohých peripetiách schválilo prenajatie uvoľnených priestorov v budove polikliniky spoločnosti Mirakl. Tá zastupuje sieť lekárni Dr.Max. Práve tento moment považuje Vojtko za kameň úrazu: „Mysleli sme, že novú lekáreň tu budeme mať s príchodom jari. Vďaka komplikovanej komunikácii s vedením mesta sa však naťahovalo podpísanie nájomnej zmluvy až do februára tohto roka.

Vo výbere nového prevádzkovateľa lekárne nebola ale úplná zhoda ani v mestskom parlamente. Poslankyňa Janka Volková kritizovala napríklad fakt, že s ponukou prevádzkovať lekáreň v Kremnici neboli oslovené viaceré firmy. Mesto podľa nej mohlo mať viac peňazí za prenájom priestorov.

S reálnou prestavbou prenajatých priestorov sa tak mohlo po februárovom podpise zmluvy začať až v máji tohto roka. „Som toho názoru, že situácia by nebola vznikla, keby mesto konalo skôr,“ hovorí Vojtko.

[size=18]Nová lekáreň bude otvorená možno už v júli[/size]

Na riešení situácie podľa Vojtka poslanci intenzívne pracujú v spolupráci s viceprimátorkou Lujzou Pračkovou. Dnes dokonca sám telefonoval s výkonným riaditeľom spoločnosti Mirakl, ktorý mu prisľúbil čo najrýchlejšiu prestavbu budúcich priestorov lekárne Dr.Max. „Pri najoptimistic­kejších víziách by lekáreň mohla byť v Kremnici už v júli,“ hovorí Vojtko na záver. [size=18] Najviac postihnutí sú obyvatelia mesta a okolia[/size]

Zrušenie poslednej výdajne liekov sa dotkne predovšetkým obyvateľov mesta a blízkeho okolia, ktorí budú musieť cestovať do takmer dvadsať kilometrov vzdialeného Žiaru nad Hronom. „Lieky už dávnejšie nakupujeme v Žiari, pretože aj posledná fungujúca lekáreň mala už dávnejšie problémy s výdajom liekov. Pre tých, čo nemajú auto to ale musí znamenať značné komplikácie,“ okomentovala vzniknutú situáciu Kremničanka Hanka.

Katarína Pružinová foto: /mak/

Lekaren
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM