Martin Károly Kremnica

KREMNICA: Občania odovzdali primátorke petíciu, nepáči sa im zrušenie röntgenu

Röntgenové pracovisko v Kremnici, ktoré tu prevádzkovala Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom, je od dnešného dňa zrušené. Kremnickí pacienti tak musia cestovať na röntgen do Žiaru.

Obyvatelia mesta sa preto od utorka (26.1.) podpisovali pod petíciu proti zrušeniu pracoviska. Hárok s vyše 1000 podpismi dnes zaniesla členka petičného výboru, ambulantná chirurgička Miroslava Stankovianska, primátorke mesta Zuzane Balážovej.
„Takúto reakciu sme čakali, no trištvrte roka sme upozorňovali mesto na to, že činnosť röntgenového pracoviska ukončíme,“ konštatoval pre TASR riaditeľ Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom Rastislav Kubáň. Pokračoval, že röntgenové zariadenie už nebolo bezpečné a mohlo ohroziť zdravie pacientov.
Investícia do röntgenu je podľa Kubáňa nákladná. Od mesta teda žiadali zníženie nájomného na priestory röntgenového pracoviska, ktoré im prenajímalo, na jedno euro mesačne po dobu jedného roka. „Povedali nám však, že to pre nich nie je akceptovateľné,“ uviedol Kubáň. Mesačný nájom priestorov vyšiel žiarsku nemocnicu približne 1500 eur. „Hospodársky výsledok tohto pracoviska tvoril stratu asi 1700 eur,“ dodal.
„Podstata tkvie v tom, že zariadenie je zastarané. Potrebuje zásadnú obnovu s výmenou niektorých základných dielov. Táto repasácia bude stáť približne 20.000 eur,“ povedala Balážová. Pokračovala, že vedenie nemocnice odmietlo toľko do zariadenia investovať. Od mesta teda žiadalo buď repasáciu zaplatiť alebo odpustiť spomínané poplatky za nájom. A to dovtedy, kým sa nesplatí výška repasácie, čo by malo trvať spomínaný rok.
„Žiaľbohu, zrejme budeme musieť pristúpiť na podmienky nemocnice – prevádzkovateľa röntgenu a budeme musieť nájsť v rozpočte ďalších 20.000 eur, ktoré nám samozrejme budú chýbať inde,“ pokračovala primátorka. Informovala, že mestskí poslanci sa rozhodli vytvoriť komisiu, ktorá sa znova pokúsi rokovať s riaditeľom nemocnice.
Od dnešného dňa majú pacienti podľa Kubáňa k dispozícii moderné digitálne zariadenia s minimálnou úrovňou žiarenia v Žiari nad Hronom. Na ošetrenie do žiarskej nemocnice musia prejsť rovnakú vzdialenosť, akú absolvujú napríklad ich pacienti zo Žarnovice.
„Dnes som posielala do Žiaru pacientov – lyžiarov s úrazmi, keďže v okolí je veľa lyžiarskych stredísk. Tiež tam musela ísť pani so zranenou rukou, chvalabohu bola celkom mobilná,“ upozornila Stankovianska. Podľa nej chirurgická ambulancia môže bez röntgenu fungovať len ťažko. „Robíme zatiaľ tie zákroky, na ktoré ho netreba,“ dodala Stankovianska.
„Musím zdôrazniť, že my, občania Kremnice, sme sa stali rukojemníkmi neštátneho zdravotníckeho zariadenia. Pritom poskytovanie zdravotných služieb nepatrí do kompetencie mesta,“ pokračovala primátorka. „Ak chceme, aby občania mali potrebnú starostlivosť v mieste bydliska, musíme si ju zaplatiť z vlastných zdrojov,“ dodala Balážová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM