Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

Kremnica privíta mladých muzikantov: Prekvapení organizátori avizujú rekordný ročník

Hudobné talenty z celého Slovenska sa stretnú v Kremnici po pätnásty raz. Zdá sa, že tento ročník známej súťaže nebude zvláštny len okrúhlym číslom.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica privíta mladých muzikantov: Prekvapení organizátori avizujú rekordný ročník
12
Galéria
Zdroj: Kremnické laso

Do Kremnice sa každoročne vydávajú hudobné talenty z celého Slovenska. Súťaž Kremnické laso, ktorá bude písať 15. ročník (17.4.2019), im dáva možnosť ukázať sa, posunúť sa vo svojom hudobnom rozvoji a v neposladnom rade, vyhrať ceny.

Za súťažou stojí Kremnická ZUŠ J. L. Bellu v spolupráci s OZ Bašta Musica. Šancu na ňom dostávajú nielen sólisti, ale aj hudobné skupiny. A práve kategória kapiel tento rok prekvapila organizátorov svojou účasťou.

,,Máme prihlásených 30 spevákov sólistov, čo by nebolo až tak veľa, ale 27 kapiel je absolútny rekord, čo viem vrámci všetkých súťaží na Slovensku. Prihlásené kapely máme od Veľkých Kapušian po Skalicu a od Šiah po Čadcu. Teší nás to, keďže je to ešte k tomu okrúhly 15. ročník," uviedol v mene organizátorov Marián Vojtko s tým, že Kremnica má medzi kapelami dvoch zástupcov.

Prihlásení umelci budú na Kremnickom lase 2019 súťažiť v piatich kategóriách – speváci sólisti 12 – 15 r., speváci sólisti 16 – 19 r., hudobné skupiny do 12 r., hudobné skupiny do 15 r. a hudobné skupiny nad 15 r. Ako vysvetľuje Vojtko, každý súťažiaci má spolu s prípravou dvadsaťminútový priestor ukázať sa. O víťazoch rozhoduje odborná porota.

Popularite medzi mladými interpretmi sa podľa jeho slov Kremnické laso teší aj pre charakter cien. ,,Snažíme sa mladých hudobníkov posúvať, a to aj cenami. A teda nerozdávame nejaké poháre alebo diplomy, víťazi získavajú praktické hudobné ceny, či už speváci mikrofóny a kapely nejaké struny, káble, techniku," dodáva.

Pozrite si video jednej zo súťažiacich na Kremnickom lase a zábery z minulých ročníkov v našich galériách.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM