Správy

Kremnica s novou parkovacou politikou: Priplatíme si v meste aj na Skalke

V historickom mestečku zodvihnú parkované a platiť budeme aj na niektorých plochách, kde bolo doteraz státie bezplatné.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica s novou parkovacou politikou: Priplatíme si v meste aj na Skalke
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia a návštevníci Kremnice si od začiatku decembra za parkovanie v meste priplatia. Kremnická samospráva pripravila nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré zavádza spoplatnenie parkovania aj na doteraz neplatenom parkovisku Jeleň či neďalekej Skalke.

Spoplatnia aj parkovisko Jeleň

Podľa primátora Alexandra Ferenčíka musela samospráva pristúpiť k zvýšeniu sadzieb za parkovanie pre neustále sa zvyšujúce náklady v tejto oblasti. ,,Vo všetkých smeroch sa náklady samosprávy zvyšujú. Nie je možné, aby sme náklady vykrývali krížovo z iných príjmov," uviedol primátor s tým, že výška parkovného sa nemenila od roku 2013. Okrem hodinovej sadzby sa podľa jeho slov zvýšili aj ceny ročných parkovacích kariet.

Norma rieši aj spoplatnenie parkovania na niektorých plochách, kde bolo doteraz státie bezplatné. Ide napríklad o parkovisko pri poliklinike, či tzv. parkovisko Jeleň. Podľa primátora ho využívali na celodenné státie ľudia, ktorí dochádzajú do práce.

Peniaze zostanú na Skalke

Samospráva tiež spoplatnila parkovanie v rekreačnej oblasti Skalka. Tento krok Ferenčík obhajuje tým, že je potrebné rozširovať parkovacie kapacity v tejto lokalite a tiež nutnosťou posilniť zimnú údržbu. To všetko podľa neho predstavuje zvýšené náklady na rozpočet mesta. Tak ako aj pri iných opatreniach, ktoré sa týkali Skalky, samospráva avizuje, že vybrané prostriedky budú použité na zahustenie služieb v tejto lokalite. ,,Na skvalitnenie a rozšírenie parkovísk a na zimnú údržbu," dodal Ferenčík.

Podľa primátora sa samospráva snaží každoročne rozšíriť parkovacie plochy v meste. ,,Pred tromi rokmi to bolo parkovisko na Dolnej ulici, na Ulici Jula Horvátha. Vlani pribudlo niekoľko parkovacích miest pri rekonštrukcii Zechenterovej ulice popred poštu," priblížil s tým, že teraz vzniknú nové parkovacie miesta aj na ďalšom rekonštruovanom úseku Zechenterovej u­lice.

Parkovné je možné aktuálne v meste uhradiť prostredníctvom SMS alebo parkovacej karty. Do budúcnosti pripravuje samospráva v spolupráci s prevádzkovateľom SMS služby aj možnosť zaplatiť prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM