Martin Károly Kremnica

Kremnica sa pred voľbami zadĺžila

Kremnica 9. augusta - Poslanci na dnešnom mestskom zastupiteľstve jednohlasne odsúhlasili úver vo výške 400 tisíc Eur. Použijú ho na dofinacovanie rozbehnutých projektov. Časť prostriedkov bude použitá ako rezerva mestského rozpočtu.

Hlasovanie sa uskutočnilo v súvislosti s druhou zmenou rozpočtu Kremnice v tomto roku. „Mesto Kremnica získalo prostriedky z európskych fondov na rekonštrukciu I. Základnej školy , materskej školy, rekultiváciu skládky a grant na vybudovanie multifunkčného ihriska II Základnej školy.Keďže nám veľmi záleží na deťoch ale i životnom prostredí, rozhodli sme sa, že všetky chýbajúce peniaze dofinancujeme z mestských peňazí.“ vysvetľuje primátorka mesta Zuzana Balážová.

Obvyklý oponent primátorky, poslanec Maroš Vojtko, dopĺňa: „O tom, že peniaze na financovanie rozbehnutých projektov, sme vedeli už dopredu. Pridal sa k tomu výpadok z podielových daní a prietrž mračien. Rekonštrukcia I. ZŠ sa skomplikovala pretože práve počas smršte bola odkrytá strecha a zatiekol kompletne prvý stupeň školy. Premokli aj parkety.

Žiar 24 zaujímalo, či pôžička nie je „nefér“ voči budúcemu zloženiu kremnického parlamentu. Primátorka sa bráni tvrdením, že miera zadľženia mesta je len vo výške 32 percent celoročného rozpočtu. „Je to naozaj výborné číslo, zákon dovoľuje úverovať mestá do výšky 60%, ja si myslím, že také rozumné číslo je 40%,“ tvrdí Balážová Ani poslanec Vojtko si nemyslí, že by pôžička bola prehnaná. „O dva roky nám končia dva úvery, výsledné úverové zaťaženie mesta bude teda vo výške približne 25%.

8% pôžičky od komerčnej banky zostane v mestskom rozpočte ako rezerva. 400 tisícový úver bude Kremnica splácať 15 rokov, teda do roku 2025.

/mak/

Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM