Martin Károly Kremnica

Kremnica sa uchádza o financie na záchranu kultúrnych pamiatok

Kremnica 9. marca – O financie zo štátneho rozpočtu – kapitoly vyčlenenej na opravu a údržbu kultúrnych pamiatok, sa bude v priebehu tohto roka uchádzať Kremnica, aby mohla obnoviť a zachrániť kultúrne pamiatky na svojom území.

Ako konkretizoval tlačový tajomník mesta Silver Jurtinus, prostriedky chcú získať na komplexnú obnovu barokovej fontány na Štefánikovom námestí, dokončenie reštaurovania kamenných plastík sôch na Ulici Jána Kollára i na Dolnej ulici. Kremnica potrebuje tiež peniaze na vypracovanie projektových dokumentácií – Obnova Bellovho domu a Sprístupnenie Dolnej brány a Barbakanu. Zreštaurovať plánujú aj nález kamenného portálu a okna – pôvodných otvorov do suterénnych priestorov Radnice na námestí.
Na tej prebieha rozsiahla rekonštrukcia od roku 2003. „V roku 2009 bol počas obnovy suterénnych priestorov radnice objavený pôvodný vstup z dvorovej časti. Stavebné práce boli pozastavené a bolo rozhodnuté o zmene v spôsobe obnovy na reštaurovanie,“ vysvetlil Jurtinus.
Ako pokračoval, baroková fontána na Štefánikovom námestí si zasa vyžaduje odstránenie havarijného stavu, po ktorom ju môžu opäť uviesť do prevádzky. „Na opravu žiadame 135.000 eur,“ dodal Jurtinus. Fontána bola síce v 90-tych rokoch minulého storočia zrekonštruovaná, jej bazén však mohutne preteká.
Vypracovanie projektovej dokumentácie Obnova Bellovho domu pomôže k jeho lepšiemu využitiu, tomu momentálne bráni súčasný technický stav domu. V ďalšej spomínanej dokumentácii sa ráta s možnosťou bezbariérového prístupu do Barbakanu a tiež do doposiaľ nevyužívaných priestorov Dolnej brány. K tej bol Barbakan pristavaný v roku 1530. V Barbakane je umiestnené Kultúrne a informačné centrum.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM