Barbara Dallosová Správy

Kremnica vyrukovala s novým tromfom na turistov: Web aj apku robila žiarska firma, koľko si účtovala?

Čerstvo spustený turistický portál je v historickom mestečku novinkou. V dohľadnej dobe ho má doplniť i praktická mobilná aplikácia. Zákazku na tvorbu webu si zo štyroch firiem vysúťažila jedna žiarska.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica vyrukovala s novým tromfom na turistov: Web aj apku robila žiarska firma, koľko si účtovala?
Zdroj: TASR

Servis v podobe samostatného turistického portálu doposiaľ Kremnica návštevníkom neposkytovala. Moderná stránka visitkremnica­.com, ktorej cieľom je ukázať návštevníkom čaro historickej Kremnice moderným spôsobom, spustila svoje fungovanie len včera (1.6.). V dohľadnej dobe by k nej mala pribudnúť i mobilná aplikácia pre Android a Apple.

Na novej stránke nájdete i stroj času

Tipy na letné i zimné výlety v Kremnici a okolí, možnosti ubytovania a stravovania, tradičné podujatia i zaujímavo spracovaný prierez históriou baníckeho mesta, takzvaný stroj času. To všetko ponúka nový web Kremnice, ktorý má podľa Zuzany Tileschovej z Kultúrneho a informačného centra (KIC) v Kremnici veľký potenciál. Surfovať po nových stránkach by už onedlho bez problémov mali i cudzojazyční návštevníci.

,,Web bol spustený len včera, ešte tam niektoré praktické informácie chýbajú, postupne ich dopĺňame. Pracuje sa tiež na verzii v anglickom a nemeckom jazyku. Cieľom do budúcna je i polština a maďarčina. To je ale len v štádiu zvažovania a všetko samozrejme závisí aj od peňazí," približuje Tileschová.

Zákazku získala žiarska firma

Vznik stránky podnietili členovia komisie kultúry a cestovného ruchu, realizovalo ju spomenuté KIC. Vyberalo sa medzi štyrmi potenciálnymi zhotoviteľmi. Ako uvádza oficiálna webová stránka kremnickej samosprávy, cena za vyhodovenie stránky bola 600 eur. Zákazku nakoniec dostala spoločnosť GIBOX, s.r.o. zo Žiaru nad Hronom.

,,Medzi firmami, z ktorých sme vyberali zhotoviteľa boli dve žiarske, jedna bystrická a jedna zvolenská. Kremnická nie, ale nebolo to tak, že by sme nechceli osloviť Kremničanov. Vyberalo sa na základe už existujúcich aplikácií, teda oslovovali sme firmy, o ktorých sme mali referencie a vedeli sme, že robia aj mobilné aplikácie. Lebo to bola prvotná myšlienka, s ktorou sa robila stránka, že ju doplní aj aplikácia," vysvetľuje Tileschová.

Ako potvrdil Radoslav Vanko z eseročky GIBOX, cena za vyhotovenie stránky bola 600 eur, za aplikáciu však bude cena vyčíslená osobitne. ,,Koncom júna chceme vypustiť testovaciu verziu, takže na prelome júna a júla by mala byť aplikácia plne funkčná," sľubuje Vanko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM