Barbara Dallosová Rôzne Šport

Kremničan Ďuro (25) pred šialenou výzvou: Výprava na miesta, kde ľudská noha nestála!

Mladý paraglidista spojil sily s ostrieľaným horolezcom a pustili sa do mimoriadne odvážneho projektu. Vybrali si sedem cieľov v tej najdrsnejšej prírode...

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Ďuro (25) pred šialenou výzvou: Výprava na miesta, kde ľudská noha nestála!
7
Galéria
Zdroj: archív J. Koreň

Kremničan Juraj Koreň spolu so slovenským horolezcom Michalom Sabovčíkom chystajú výpravu, aká nemá obdobu. Ich cieľom je zdolať sedem nedotknutých horských vrcholov, a hneď prvá expedícia bude poriadnou výzvou. K svojmu cieľu na Antarktíde sa musia doplaviť a po strastiplnej ceste na horu zavŕšia dobrodružstvo zletom na paraglidoch. Akciu, na ktorú treba guráž, budú zároveň natáčať…

V rámci SEVEN VIRGIN SUMMITS chcete s Michalom Sabovčíkom vyliezť na sedem nedotknutých miest. Akých?
Prvá bude Antarktída a ďalšie výzvy nás zavedú do Grónska, Patagónie, na Svalbardy cez teplý Madagaskar a Nový Zélend až nakoniec do Himalájí na vrcholy, kde ľudská noha nestála.

Kam konkrétne na Antarktíde mierite a ako sa tam dostanete?
Mierime do blízkeho okolia ostrova Adelaide na južnom polárnom kruhu. Geograficky patrí k Antarktickému polostrovu. Doplavíme sa tam plachetnicou z Ohňovej zeme v priebehu posledného týždňa tohto roka.

Odkiaľ sa s Michalom poznáte?
Prvý raz sme sa stretli na festivale Slnko na skalách pred rokom. Ako hrdinu tatranských vertikál som ho už dlho poznal z filmov, ktoré natočil s Barabášom. Keď sa mi donieslo že začal lietať, bolo mi jasné, že musíme spojiť sily do lezecko-paraglidistických projektov.

Počas výpravy sa budete môcť spoľahnúť len jeden na druhého. Myslíš, že ste dobrý tím?

Počas minulej zimy sme sa zohrali v zimnom lezení v Tatrách. Počas lietania sme zažili niekoľko kritických chvíľ, z ktorých sme sa spoločnými silami dostali bez ujmy na zdraví a technike. Myslím si, že sme dobrí parťáci a dokážeme jeden druhého v kríze podržať.

Keďže to má byť doposiaľ človekom nedosiahnutý vrchol, zrejme nemá ani meno. Dáte mu ho vy?
Najprv treba nahor vyliezť a k tomu vedie ešte dlhá a strastiplná cesta. Určite nájdeme inšpiráciu na niečo zaujímavé…

Ako dlho má samotný výstup trvať?
Prevýšenie takmer dvetisíc metrov, panenská stena, zima, aká môže byť len v Antarktíde… Myslím si, že budeme hore liezť dva až tri dni. Veľmi nás spomaľuje brodenie v snehu či zlé podmienky v stene. Konečné slovo má však obtiažnosť lezenia, čím je vyššia, tým pomalšie postupujeme.

Ani cesta dolu nebude obyčajná…
Áno, zostup si chceme okoreniť zletom na paraglide.

Nebojíš sa, že tomuto nápadu nebude priať počasie?
Samozrejme, tieto divoké končiny sú len veľmi slabo zmapované a dostupné informácie o počasí sú veľmi strohé. Mám strach zo silného vetra, ktorý by nám znemožnil zostup na padáku. Vietor sa mení s výškou, často zosilnieva na vysoké hodnoty vo výškach nad 2000 metrov, teda presne vo výškach našich vrcholov. Hmly a oblačnosti sa bojím už menej, je ľahšie predpovedateľná a odhadnuteľná, pretože ju na rozdiel od vetra vidno.

Juraj je profi paraglidingový pilot. Pred zletom z arktického vrchu má ale aj tak rešpekt.
Juraj je profi paraglidingový pilot. Pred zletom z arktického vrchu má ale aj tak rešpekt. / Zdroj: archív J. Koreň

Z výpravy má byť dokument, ten si natočíte sami?
Bola by škoda vypraviť sa do takýchto extrémnych miest a nenatočiť o tom svedectvo. So sebou budeme mať malé športové kamery na extrémne situácie a na kvalitné zábery máme zo sebou dvoch filmárov s dronom a teleobjektívmi.

Kde sa na svoju prvú výzvu pripravujete?
V Tatrách sa dá pripraviť aj na Himaláje, to ti potvrdia všetci slovenský himalájisti. Lezieme v Tatrách a lietame kde je počasie, niekedy v Alpách, niekedy tu, doma.

Čo je podľa teba na celej výprave najnáročnejšie, pred čím máš najväčší rešpekt?

Pred prírodou ako takou. Pochytíme sa za pasy s vodou, zemou i vzduchom, teda troma jej elementmi. Vodu zastupuje Dreakov prieliv, ktorý je považovaný za Everest pre námorníka, vodu zase hory Antarktídy, kde ešte ľudská noha nespočinula a vzduch okoštujeme na paraglide. V oblasti, kam ideme, neletel ešte nikto, takže absolútne nevieme, aké sú možnosti. Takže, neviem sa rozhodnúť (smiech).

Aj napriek dôslednej príprave nesie výprava určite veľké riziká. Ako reaguje okolie? Odhováral ťa niekto?
Veľké riziko bolo aj vyhlásenie, že ideme do toho, aj keď sme na celú expedíciu nemali našetrené vlastné peniaze. Ale okolie nás podporuje, napríklad aj formou crowdfundingu. Za príspevok, ktorým podporia našu expedíciu môžu získať tričko, kus Antarktídy či tandemový let so mnou. Ale neodhováral nás nikto, obidvaja sme totiž pomerne známi dobrodruhovia, ktorí si síce kladú vysoké ciele, ale zároveň reálne a uskutočniteľné.

Na čo z celého procesu sa najviac tešíš?
Na to neskutočne šťavnaté dobrodružstvo, na lezenie nebotyčných hôr vyrastajúcich z divokých vĺn mora a lietanie z vrcholov bez mena a to všetko pocukrené poriadnou zimou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM