Barbara Dallosová Rôzne Šport Správy

Kremničan Juraj po Red Bull X-Alps: Čím viac chyby bolia, tým viac si ich zapamätáš, FOTO

Preteky sú známe svojou extrémnou náročnosťou. Mladý Kremničan sa ich zúčastnil ako druhý Slovák v histórii. Svoj zažítok zhrnul veľmi výstižne.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Juraj po Red Bull X-Alps: Čím viac chyby bolia, tým viac si ich zapamätáš, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Filip Benček / redbull.sk

Jedenásť dní sa 32 športovcov z celého sveta snažilo pokoriť 1138 km dlhú trasu vedúcu cez šesť krajín. Vzdialenosť mohli prekonávať iba dvomi spôsobmi – letom na paraglide alebo behom či chôdzou. To sú šialené adrenalínové preteky Red Bull X-Alps.

Juraj: Naučil som sa skromnosti

Tento rok na nich absolvoval svoju premiéru aj Kremničan Juraj Koreň, vo svojich kruhoch známy ako Ďurifuk. Podarilo sa mu to ako druhému Slovákovi v histórii podujatia a splnil si tým svoj veľký športový sen.

Ako informovala Monika Viňanská z Red Bullu, legendárnym paratrekingovým pretekom v závere opäť kraľoval Švajčiar Christian Maurer. Už po šiestykrát po sebe sa mu podarilo zvíťaziť s obrovským náskokom. V cieli v Monaku pristál po deviatich dňoch a troch hodinách.

Jurajovi do cieľa chýbalo 290 km, pristál vo Francúzsku a obsadil tak celkové 18. miesto. Alpské dobrodružstvo si aj napriek extrémnej náročnosti a vyčerpaniu užil a počas jedenástich dní zozbieral cenné skúsenosti.

„Preteky ma naučili hlavne pokore k horám, ale i skromnosti. Som vďačný za to, že som sa Red Bull X-Alps mohol zúčastniť. Do Monaka to síce nevydalo, nuž ale, človek sa učí na vlastných chybách a čím viacej bolia, tým viac si ich zapamätá," zhodnotil.

Na rade je Grónsko

Juraj momenty z adrenalínového šialenstva zaznamenával v live blogu, a to počas celej doby, ako postupoval na náročnej trase cez 10 otočných bodov v piatich krajinách.

,,Presvedčíte sa o tom, že tento chalan sa neprestáva usmievať ani po stovkách kilometroch v nohách," konštatujú v Red Bulle to, čo o svojom rodákovi Kremničania už dávno vedia.

Juraj Koreň sa zapísal do povedomia projektom Seven Virgin Summits, na ktorom spolupracuje so slovenským horolezcom Michalom Sabovčíkom. Ich cieľom je zdolať sedem nedotknutých horských vrcholov. Prvú výpravu na Antarktíde majú za sebou, toto leto ich čaká Grónsko.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM