Barbara Dallosová Rôzne

Kremničan Peťo (34) chcel založiť rodinu: Zákerná choroba s ním má ale iné plány, potrebuje našu pomoc!

Za krátky čas schudol vyše 20 kíl, ťažká je preňho aj obyčajná chôdza. Peter je napriek tomu odhodlaný vyhrať svoj život späť. No od liečby, ktorá by mu mohla zachrániť život, ho delí jediné. Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Peťo (34) chcel založiť rodinu: Zákerná choroba s ním má ale iné plány, potrebuje našu pomoc!
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Kožuch pochádza z Kremnice, v súčasnosti žije v Bratislave. Jeho príbeh je dôkazom, že život má s nami niekedy iné plány, než my s ním. Diagnózu malígny melanóm trupu mu zistili v marci 2012. Znamienko bolo odstránené, všetko bolo v poriadku. ,,Posledná kontrola v máji 2014 bola tiež v poriadku a už sme aj pomaličky zabúdali na možnosť, že by sa rakovina mohla vrátiť," hovorí Lenka (26), Petrova priateľka a podľa jeho slov najväčšia opora. To bol však len začiatok.

Odrazu

Keď už si Peťo s Lenkou mysleli, že najhoršie je za nimi, prišlo trpké zistenie. ,,Všetko sa začalo meniť v septembri 2014, keď začal chudnúť, začal mať rôzne bolesti a nechutenstvo k jedlu. Stále sme si však nemysleli, že by to mohol byť strašiak menom rakovina. Bohužiaľ v októbri 2014 sa potvrdilo, že rakovina sa vrátila v oveľa, oveľa zákernejšej forme," opisuje Lenka.

Druhá rana

Tá prišla s novým rokom. Liečba, ktorá Peťovi doposiaľ pomáhala, sa začala správať úplne opačne. Jeho telo si voči účinnej látke tohto lieku vytvorilo rezistenciu, čo pre neho znamenalo výrazné zhoršenie zdravotného stavu. Výsledky ako na hojdačke boli pre mladý pár ťažkou skúškou. Peter a Lenka sa však rozhodli boj jednoducho neprehrať.

,,Mysľou mi síce prebehli rôzne otázky ohľadom budúcnosti, avšak tie negatívne som okamžite zvrhol, nakoľko by mi to v ničom nepomohlo," opisuje svoje pocity Peter.

Nové bicykle počkajú

Hoci Peťo je momentálne slabý, práce sa vzdať nechce. Práve naopak. Považuje ju za súčasť liečby. ,,Môj zdravotný stav je síce vážny, no ešte stále sa snažím pracovať, aby som neustále nemyslel na chorobu," vysvetľuje Peter, ktorému zamestnávateľ umožnil pracovať z domu.

Jeho receptom je tiež myslieť na to, čo všetko bude po vyliečení opäť môcť. ,,Miloval som bicyklovanie, aj keď som sa mu nejaký čas nevenoval. Začiatkom júna 2014 som sa opäť rozhodol k svojej vášni vrátiť, preto sme si s priateľkou kúpili nové bicykle, ktoré sme žiaľ už nestihli využiť naplno. Takže prvé, čo by som urobil by bolo oprášenie a prevetranie môjho bicykla," hovorí.

,,Deti zatiaľ nemám, ale verím, že keď sa vyliečim, tak si rodinu založím," pridáva Peťo k svojim plánom.

Život za to stojí

,,Je fakt, že liečba prináša výsledky ktoré sú raz dobré, inokedy horšie. Človek sa však musí otriasť a bojovať ďalej, pretože život za to určite stojí,„ vysvetľuje Peťo svoj postoj a dodáva: ,,Mne pomáha fakt, že môžem pracovať a tak myslím skôr na prácu a nie na hlúposti. A keď mi je najhoršie, uvedomím si, že mám pri sebe skvelého človeka, ktorým je moja priateľka Lenka, ako aj ocina a množstvo priateľov. Všetko sú to ľudia, kvôli ktorým sa oplatí bojovať o život.“

Chcieť bojovať nestačí

Peťo chce svoj život vyhrať naspäť. Odhodlanie bojovať so zákernou chorobou, žiaľ, nestačí. Dôležité je, aby bola vhodná liečba nasadená čo najrýchlejšie. Tá, ktorá by mohla Peťovi vrátiť zdravie však preňho nie je dostupná.

Po zlej reakcii na doterajšiu sme začal mladý párik hľadať nové možnosti liečby. ,,Jednu možnosť sme našli v Nemecku, kde prebieha oficiálne schválená imunologická liečba v kombinácií s liekom Opdivo. Výsledky tejto liečby znejú až neuveriteľne. Bohužiaľ, dnes je všetko len o peniazoch a táto liečba je veľmi drahá," hovorí Lenka.

Náklady len na imunologické vakcíny sú totiž v celkovej hodnote 35 000 eur a liečba Obdivom stojí ďalších 5 000 Euro mesačne. ,,Vieme, že je to veľa peňazí, ale bojujeme náš najväčší boj o život a musíme konať naozaj rýchlo, aby bola liečba ešte účinná," dodáva Peťova priateľka a iniciátorka výzvy Pomoc Pre Peťa.

Foto: súkromný archív P.Kožucha

Choroba ho zmenila na nepoznanie, svoj boj však prehrať nemieni
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM