Tlačové správy

Kremničania chystajú veľkú parádu: Toto všetko už tento týždeň!

Čaká nás týždeň atraktívnych osláv v historickom meste. Kremničania pripravili skutočne zaujímavý program na každý deň. Pozrite, aby ste niečo nepremeškali.

Ilustračný obrázok k článku Kremničania chystajú veľkú parádu: Toto všetko už tento týždeň!
5
Galéria
Zdroj: KIC Kremnica

Kremnica oslavuje 690. výročie udelenia mestských privilégií a zároveň založenia mincovne. Všetky tieto zlomové momenty sa odohrali 17. novembra 1328. Krok kráľa Karola Róberta z Anjou priniesol mestu veľkú slávu, obdobie rozkvetu a bohatstva. Privilegiálna listina zabezpečovala Kremnici rôzne výsady, kráľ jej daroval pôdu a lesy v okruhu dvoch miľ, obyvateľom udelil právo na banské podnikanie, aj na slobodnú voľbu richtára a mestskej rady.

V tomto roku si výročie vzniku mesta pripomíname už od pondelka 10 septembra, oslavovať sa bude celý týždeň.

Atraktívny program pre všetkých

Každý deň je venovaný detskému programu, historickým prednáškam na témy ako Počiatky budovania Kremnice po stránke stavebnej a ideovej, Kriminalita v Kremnici v 18. storočí, Hospodárske vzťahy v Kremnici v 18. storočí, Dejiny vína v Kremnici, 1. Svetová vojna v Kremnici, nebude chýbať kultúrny program ako divadlo, koncerty, ale aj opekačka a degustácia vín. Hlavné oslavy odpálime predvečer, v piatok 14.septembra. koncertom MAJKA SPIRITA v KC Akropola. V prípade záujmu sú vstupenky v predaji v informačnom centre, ale aj na mieste pred koncertom.

Štátny archív, pracovisko Kremnica pripravil počas piatka a soboty výstavu Spoznaj, objav a doplň staré pohľady na mesto Kremnica kde sa návštevníci prostredníctvom historických fotografií, pohľadníc a obrazov budú môcť vrátiť späť do minulosti starobylej Kremnice, pripomenúť si miesta, z ktorých už mnohé neexistujú.

Vyvrcholením týždňa osláv bude sobota 15. septembra. Celodenný program od rána na hlavnom pódiu na Štefánikovm bude všehochuť žánrov, spojíme históriu a súčasnosť. Kompletný program nájdete TU.

Chýbať nebude dychovka, folklór, jubilujúce mesto prídu pozdraviť účastníci 5. ročníka veteran rallye Stredom Európy 2018, divadelné predstavenia pre deti.

Krst knihy, sprievod, svetová premiéra, všetko ZADARMO

Pokrstíme knihu "Kremnica a Kremničania – Ako sme tu žili“, ktorá je výpoveďou osobných spomienok kolektívu autorov, je akousi spoveďou predvojnovej i povojnovej generácie.

Top podujatím bude historický kráľovský sprievod, živá pripomienka atmosféry z tohto obdobia.

Honosný sprievod plný farieb, kostýmov, stredovekých šľachticov, kráľovskej rodiny, ale aj bežných mešťanov, hrdých Kremničanov sa od Kostola sv. Alžbety presunie mestom až k pódiu na Štrefánikovom námestí, kde si pripomenieme odovzdanie privilegiálnej listiny panovníkom, Kremnicu pozdravia zástupcovia partnerských miest a hostia. Sprievod bude pokračovať do Kostola sv. Kataríny, kam hostí odprevadí na slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Hrdí sme na ojedinelý hudobný dar mestu Kremnica v podaní vokálneho ensemble Vox Aurumque v podobe svetovej premiéry zachovaných hudobných diel autorov 17. storočia, ktorých život a tvorba sa spájajú s históriou mesta Kremnica. Koncert sa uskutoční v Kostole sv. Kataríny o 16,30 hod.

Podvečer na námestí zahrá skupina Hex, domáci Virvar, kapela Hrdza, chýbať nebude lampiónový sprievod ukončený ohňovou šou a večer zavŕšia legendárne hity Queenu.

Vstup na Štefánikovo námestie bude bezplatný.

Staňte sa fanúšikom oficiálnej FB stránky Mesta Kremnica a budete mať prísun čerstvých informácií priamo z diania.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Kremnica chystá veľké oslavy
3
Galéria
Zdroj: KIC Kremnica
Zdroj: KIC Kremnica
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM