Martin Károly Rôzne

Kremničania musia za liekmi opäť cestovať, náhradné doručovanie liekov zrušili

Kremnica 29. júna - Po tom, čo bola v Kremnici zatvorená jediná lekáreň v meste, už nefunguje ani náhradné doručovanie liekov, ktoré mesto operatívne zriadilo ako reakciu na vzniknutú situáciu. Mesto túto službu pozastavilo po inšpekcii Štátneho ústa

Pri každom výdaji liekov je potrebné poznať a dodržiavať základné požiadavky o odbornej garancii pri výdaji liekov. To pri zisteniach inšpektorov počas cielenej inšpekcie ŠÚKL v Kremnici dňa 16. júna nebolo zabezpečené v zmysle platnej legislatívy, preto ŠÚKL upozornil predstaviteľov mestského zastúpenia v Kremnici na potrebu komunikácie s farmaceutom samosprávneho kraja v tomto smere, aby neprišlo k poškodeniu zdravia pacienta,“ uviedla pre TASR Barbara Bilančíková z ŠÚKL.

O situácii, ktorá v Kremnici nastala, neboli podľa jej slov oficiálne informované orgány Ministerstva zdravotníctva SR, samosprávny kraj a ŠÚKL, ktoré mohli v rámci vzájomnej spolupráce navrhnúť prechodné krízové riešenie na vzniknutú situáciu s poskytovaním lekárenskej starostlivosti v meste. „Pokiaľ ide o zrušenie uvedeného spôsobu výdaja liekov, ŠÚKL nepodal návrh na pozastavenie spôsobu tohto výdaja liekov. Táto problematika je v kompetencii príslušného samosprávneho kraja,“ dodala Bilančíková.

Ako ďalej uviedla, zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach hovorí o tom, že lieky sa môžu vydávať len vo verejných lekárňach, v pobočkách verejných lekární a v nemocničných lekárňach. Upozornila však, že priestor v kremnickej poliklinike, kde bol zriadený „Zber receptov na objednávku“ a kde sa tiež lieky vydávali, nie je súčasťou lekárne a tak došlo k porušeniu zákona.

Kremnica zabezpečila náhradné doručovanie liekov po tom, čo bola jediná lekáreň v meste od 1. júna zatvorená. V meste by však mala byť v blízkej budúcnosti otvorená nová lekáreň. Spoločnosť Mirakl, a. s., sa na základe zmluvy o nájme nebytových priestorov zaviazala, že lekáreň v Kremnici otvorí najneskôr v termíne do konca septembra roku 2011.

Magistrát mesta Kremnica informoval, že predmetné priestory sú skolaudované. Kolaudačné rozhodnutie však nijako nenahrádza povolenie na prevádzkovanie verejnej lekárne v zmysle zákona č.140/1998, ktoré umožňuje v tomto priestore prevádzkovať lekáreň, to znamená, že až na základe kolaudačného rozhodnutia sa môžu začať vybavovať ostatné povolenia,“ uviedol Tomáš Schuchmann, marketingový manažér a hovorca spoločnosti Mirakl, a. s.

Všetko podľa jeho slov závisí od prístupu a reakčného času štátnych orgánov. „Našou snahou je v súčinnosti s mestom Kremnica otvoriť lekáreň čo najskôr,“ dodal.

Zdroj: TASR Foto: /mak/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM