Martin Károly Kremnica

Kremnická škola pre sluchovo postihnutých začne klasickú výučbu neskôr

Kremnica 25. augusta - Školáci, ktorí navštevujú kremnickú Základnú školu pre žiakov so sluchovým postihnutím internátnu Viliama Gaňu, začnú pre jej rekonštrukciu s klasickou výučbou až po 15. septembri.

Ako TASR priblížila riaditeľka školy Jana Jánošková, oficiálny začiatok školského roka je 2. septembra, časť žiakov pôjde do školy v prírode, zvyšok sa bude učiť v improvizovaných podmienkach na internáte. Škola poskytuje vzdelávanie sluchovo postihnutým deťom od troch do 19 rokov. Do jej siete patrí základná škola, materská škola, špeciálna základná škola so všetkými variantmi a praktická škola. Výučba detí v materskej škole bude prebiehať normálne, doplnila Jánošková.

S rekonštrukciou, na ktorú získali financie z eurofondov, začali 1. apríla. V rámci prvej etapy opravili fasádu, vymenili okná, zrekonštruovali sociálne zariadenia a triedy. Taktiež vytvorili bezbariérový prístup. V ďalšej etape vzniknú nové priestory pre praktickú školu a „nové špecializované učebne, ktoré budú slúžiť všetkým žiakom. Tešíme sa najmä na triedy určené na individuálne logopedické intervencie vybavené najnovšou technikou,“ konkretizovala Jánošková.

Škola získala tiež finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie na rozvoj vzdelanostnej úrovne, v priebehu školského roka tak budú realizované viaceré aktivity a krúžky pre spestrenie tak výučby, ako aj voľného času žiakov. „Zavádzame aj nové predmety, na prvom stupni rytmicko-pohybovú výchovu a na druhom stupni dramatickú výchovu,“ pokračovala riaditeľka.

Ako konštatovala k myšlienke ministerstva školstva, aby boli škola a jej areál pre žiakov prístupné celý deň, už v minulosti bežal pod názvom otvorená škola projekt, do ktorého sa zapojili aj oni. V rámci neho získali finančné prostriedky na vybudovanie štúdia pohybu a zakúpenie vybavenia pre cyklistický krúžok. „To, čo chce zaviesť ministerstvo školstva, je realizovateľné, len treba zabezpečiť spôsob financovania – pedagogický dozor, navŕšené náklady na prevádzku, údržbu a aj primerané vybavenie areálov,“ dodala riaditeľka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM