Martin Károly Kremnica

Kremnická ŠUV-ka chce vychovať ďalšie generácie umelcov

Škola úžitkového výtvarníctva v Kremnici /ŠUV/ vychováva kvalitných remeselníkov a umelcov už takmer polstoročie. Viac než 70% absolventov končí na vysokých školách, najmä umeleckého zamerania.

Počas socializmu boli na Slovensku tri školy umeleckého zamerania. V Bratislave, Kremnici a v Košiciach. V 90– tych rokoch pribudli aj iné školy, s podobným zameraním. „Snažíme sa udržať vysokú umeleckú úroveň, najmä kvalitou vyučovania.“ tvrdí riaditeľka ŠUV – ky v Kremnici Anna Špičková. „Naší študenti majú samozrejme aj možnosť vymieňať si svoje umelecké skúsenosti s rovesníkmi z krajín Európskej únie.“ – dodáva Špičková.

Škola úžitkového výtvarníctva Kremnica bola založená v roku 1966. Je druhou najstaršou školou tohto typu na Slovensku. Ako prvé vznikli v roku 1966 odbory so vzťahom k historickej remeselnej tradícii – Umelecké kováčstvo a zámočníctvo a Plošné a plastické rytie kovov. Prvým riaditeľom sa stal pán Ľudovít Leitner. V roku 1967 bol otvorený odbor Zlatníctvo a strieborníctvo a v roku 1968 Umelecké odlievanie kovov. V priebehu ďalších rokov sa položili základy odborom Tvarovanie priemyselných výrobkov (1969), Štukatérstvo (1980) a Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov.(1989).

Absolventi školy našli svoje pôsobiská nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Z mnohých sú renomovaní umelci.

Škola úžitkového výtvarníctva sa skladá z dvoch budov a budovy internátu. Je situovaná do krásneho prírodného prostredia Kremnických vrchov. Mesto Kremnica sa vyznačuje nielen obdivuhodnou prírodnou scenériou, ale aj bohatou historickou tradíciou baníctva, medailérstva a mincovníctva. Výnimočnú hodnotu majú aj architektonické historické pamiatky.

Viac informácií: http://www.suv.sk/

Kremnická ŠUV-ka chce vychovať ďalšie generácie umelcov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM